Jest wiele sosów, marynat czy solanek, których można użyć do polania kurczaka. Oto jedna z tych wersji, która pokaże Wam jak łatwy do przyrządzenia jest wędzony kurczak w syropie klonowym.
Składniki:
– 2-1.5 g kurczaka (w całości bądź też ulubiona część np. piersi)
– 1/3 szklanki (75ml) syropu klonowego
– 1/3 szklanki (75ml) marynaty Sifto Quick (dostępnej w większości supermarketów)
Przygotowanie:
Umyj i wytrzyj kurczaka. Wymieszaj syrop klonowy z gotową marynatą Sifto Quick z supermarketu. Polej kurczaka mieszanką.
Metoda wędzenia:
Przygotuj wędzarnię do temperatury ok. 100 o C. Umieść kurczaka na wysmarowanej olejem przegrodzie na środku wędzarni. Szyber może być otwarty lub zamknięty. Wędź przez 4-5 godzin, polewając syropem klonowym, co 2 godziny. Jeśli kurczak znajduje się na oddzielnych przegrodach, odwracaj na różne strony podczas gotowania. Termometr powinien wskazywać temperaturę 60-70 o C. Dym może być wyłączony po 3 godzinach, w zależności od ilości pożądanego aromatu. Tak oto wędzony kurczak w syropie klonowym jest gotowy do podania.
Uwaga: Jeśli solanka jest dla Ciebie za słona, polej sosem musztardowym (przepis poniżej)
Sos musztardowy
Składniki:
– 75 ml (1/3 szklanki) oleju roślinnego
– 60 ml (4 łyżki) musztardy Dijon
– 45 ml (3 łyżki) cukru
– 30 ml (2 łyżki) czerwonego octu winnego
– 5 ml (1 łyżeczka) suchej musztardy
– 30 ml (2 łyżki) drobno posiekanych świeżych ziół takich jak szałwia czy rozmaryn.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki należy ze sobą dobrze wymieszać.