Czas na domowe wędzenie.
W naszym sklepie oferujemy szeroki asortyment wędzarni, które z powodzeniem sprawdzą się podczas domowego wędzenia. Wędzarnie domowe dzielimy na te, w których czysty dym wędzarniczy i temperaturę podczas wędzenia uzyskujemy dzięki elektrycznym grzałkom kontrolującym cały proces oraz te, które do produkcji dymu i temperatury wykorzystują gazowe palniki. W sklepach dostępne są jeszcze wędzarnie, w których zarówno temperaturę jak i dym uzyskujemy dzięki naturalnemu spalaniu drewna lub zrębek wędzarniczych. Są one mniej wygodne w eksploatacji ponieważ temperatura wędzenia zależy od ilości kalorii uzyskiwanych z palącego się drzewa. Trudno jest w nich uzyskać stałą, żądaną wartość temperatury podczas wędzenia, a jej regulacja polega na dozowaniu ilości spalanego drewna i stopniowaniu płomienia za pomocą regulowanych otworów w komorze spalania.
Najwygodniejszymi wędzarniami są automatyczne wędzarnie Kanadyjskiej firmy Bradley Smoker oraz polskiego producenta firmy Borniak i im poświęcimy trochę uwagi.
Kanadyjska firma Bradley Smoker oferuje elektryczne wędzarnie, które produkują dym ze specjalnie preparowanych brykietów wykonanych z wyselekcjonowanych zrębek drewna z drzew liściastych. Spalające się brykiety dają czysty, wolny od gazów, kwasów i żywic dym przenikający i konserwujący wędzone produkty. Wędzarnie te są całkowicie zautomatyzowane, a proces wędzenia przebiega w izolowanych komorach przystosowanych do wędzenia zimnego lub dzięki zastosowaniu dodatkowych grzałek wędzenia na gorąco.
Podobnymi pod względem wygody użytkowania są wędzarnie firmy Borniak, polskiego producenta wędzarni elektrycznych, które do produkcji dymu wykorzystują zrębki wędzarnicze wyselekcjonowane z drzew liściastych rosnących w czystych ekologicznie rejonach Polski. Spalane w wędzarniach Borniak zrębki produkują całkowicie naturalny, wolny od chemicznych dodatków, pyłów i zanieczyszczeń dym przenikający i konserwujący wędzone produkty. Wędzarnie są częściowo zautomatyzowane, a proces wędzenia przebiega w izolowanych komorach przystosowanych do wędzenia zimnego lub dzięki zastosowaniu dodatkowych grzałek wędzenia na gorąco. Obsługa urządzenia jest bardzo prosta i ogranicza się jedynie do uzupełnienia wkładu do podajnika generatora dymu i kontroli temperatury procesu. Dzięki połączeniu wszystkich elementów wędzarni i zrębków w procesie wędzenia uzyskujemy wyroby charakteryzujące się trwałym smakiem, zapachem i barwą.
Nowością oferowaną aktualnie w naszym sklepie jest wędzarnia gazowa Broil King, kanadyjskiego producenta specjalizującego się od wielu lat w produkcji najwyższej jakości grilli gazowych i wędzarni domowych. W wędzarni Broil King Smoke nośnikiem energii powodującej rozgrzanie wiórów drzewnych i komory wędzenia jest palnik zasilany gazem. By proces wędzenia odbywał się w kontrolowanych warunkach komora wędzarni posiada izolowane ściany, chroniące przed zmiennymi warunkami atmosferycznymi, oraz precyzyjnie regulowany palnik gazowy Wędzarnia Broil King Smoke uruchamiana jest jednym przyciśnięciem zapalarki, która rozpala gazowy palnik pod komorą wędzenia. Temperaturę wewnątrz odczytujemy na zamocowanym w drzwiach komory termometrze i dostosowujemy ją do potrzeb znajdujących się w środku wyrobów.