Big Green Egg
Od tysięcy lat ludzie wykorzystywali gliniane naczynia do przygotowywania posiłków. Technologia budowy grilli Big Green Egg to nic innego jak zastąpienie gliny, ceramiczną skorupą wypalaną w bardzo wysokich temperaturach, która doskonale kumuluje ciepło i rozprowadza je równomiernie wewnątrz grilla. Grill Big Green Egg charakteryzuje się wysoką jakością ogniotrwałych materiałów ceramicznych, a jego zewnętrzna powłoka pokryta jest nienagrzewającym się szkliwem chroniącym przed poparzeniem. Do produkcji grilli ceramicznych Big Green Egg wykorzystywana jest wiedza amerykańskich naukowców z NASA, którzy opracowali proces produkcji bardzo trwałych pieców wytrzymujących duże zmiany temperatur (-30 do +400 C). Dzięki temu Grille Big Green Egg sprawdzają się o każdej porze roku, a ceramika nadaje grillowanej żywności naturalny aromat często uzupełniany o akcenty smakowe z wiórków wędzarniczych. Grille te są bardzo wydajne i umożliwiają długotrwałe grillowanie przy użyciu niewielkiej ilości węgla lub brykietu. Big Green Egg mogą pracować jako grill, piec lub wędzarnia, dlatego są idealne do powolnego grillowania, a także do pieczenia pizzy czy chleba. Cyrkulację temperatury wewnątrz komory grilla zapewniają regulowane otwory w górnej pokrywie i dolnej części piekarnika. Grille Big Green Egg cieszą się stale rosnącą popularnością, coraz częściej spotykamy je w naszych przydomowych ogrodach gdzie z dumą są wykorzystywane przez miłośników zdrowego grillowania.