Domowe wędzarnie gazowe
Czas najwyższy rozpocząć przygodę z wędzonymi produktami. Być może z naszej oferty wybierzesz prostą w obsłudze i bardzo ekonomiczną wędzarnię gazową. Sprawdź, jakie możliwości oferują wędzarnie gazowe oferowane przez najlepszych producentów i co można w nich przygotować. Wędzenie jako metoda konserwacji żywności za pomocą dymu jest znana od stuleci. Dym sprawia, że produkty żywnościowe uzyskują długą trwałość oraz specyficzny smak, zapach i kolor.
W wędzarni gazowej wędzimy te same produkty, co w tradycyjnych wędzarniach. Mięsa i ich przetwory, kiełbasa, szynka, drób oraz ryby i sery, a nawet warzywa, wszystko z powodzeniem uwędzimy w domowej wędzarni gazowej . Domowe wędzarnie gazowe wytwarzają dym wędzarniczy, który działa konserwująco oraz bakteriobójczo i grzybobójczo, nadając charakterystyczny smak produktom. W trakcie wędzenia tracą one również wodę i tłuszcz, co czyni je zdrowszymi i zwiększa ich wartość pokarmową.
Na czym wędzimy w wędzarniach gazowych
W wędzarniach gazowych podobnie jak w tradycyjnych używamy drewna i jego pochodnych, na przykład trocin czy wiórek wędzarniczych. Możemy stosować różne rodzaje zrębków drzew liściastych i owocowych. Najczęściej stosujemy zrębki olchy, klonu i buku, a z drzew owocowych jabłoni i wiśni. Inne natomiast jest źródło ciepła, którym jest tu palnik gazowy.
Płomień z palnika gazowego nie oddziałuje bezpośrednio na wędzone produkty. Jego zadaniem jest podgrzewanie zrębków tak by wydzielały dym oraz utrzymanie wymaganej do wędzenia temperatury wewnątrz wędzarni. Dzięki temu wędzarnia gazowa daje nam większą kontrolę nad procesem wędzenia i temperaturą. Produkty możemy wędzić w różnych temperaturach, jednak ich smak będzie zależeć od źródła dymu, a więc rodzaju drewna, jakiego użyjemy do wędzenia. Prawidłowo przygotowane zrębki drewniane powinny być pozbawione pleśni i żywicy, a ich wilgotność nie powinna przekraczać 25%.
Wędzarnia gazowa Broil King Smoke
Nową bardzo funkcjonalną jest dostępna w naszym sklepie wędzarnia gazowa Broil King Smoke, która posiada wszystkie funkcje niezbędne do prawidłowego wędzenia produktów w wyższych temperaturach. Pozwala wędzić w dwóch trybach: dłuższym, w którym wędzenie odbywa się temperaturach 75-100 stopni Celsjusza, oraz krótszym, łączącym działanie dymu wędzarniczego z pieczeniem pośrednim w wysokiej temperaturze przekraczającej 135 stopni. Temperaturę wewnątrz odczytujemy na termometrze znajdującym się w drzwiach wędzarni, a kontrolujemy za pomocą otworów wentylacyjnych oraz pokrętła palnika gazowego.
Wędzarnia gazowa Broil King Smoke zajmuje niewiele miejsca i możemy łatwo ją przemieścić, dzięki stabilnym kółkom. W jej wnętrzu znajdziemy 4 regulowane ruszty, stojak na żeberka i pieczeń oraz 16 haków ze stali szlachetnej, a jej całkowita pojemność to 113 litrów.
Wędzarnia gazowa Broil King Smoke wyposażona jest ponadto w uchwyty na akcesoria, poręczny otwieracz do butelek, regulowany system zapięć, uszczelkę z włókna szklanego i elektroniczny zapalnik. Wewnątrz znajduje się rozkładamy ociekacz na tłuszcz ze stali szlachetnej, który zabezpieczy podłogę przy wyjmowaniu produktów z wnętrza wędzarni, oraz pojemnik na wodę do nawilżania wędzonych potraw i oczywiście taca na wiórki.
Wędzarnia gazowa Landmann
Podobnym urządzeniem jest mniejsza, skromniej wyposażona wędzarnia gazowa firmy Landmann. W jej wnętrzu znajdziemy trzy chromowane ruszty i dziewięć haków na wędzone produkty. Tu również wędzimy w wyższych temperaturach rozpoczynających się od 75 stopni Celsjusza.
Palnik gazowy wykonany jest ze stali szlachetnej, a na obudowie znajdziemy wbudowany termometr oraz przesłony wentylacyjne do regulacji przepływu dymu i powietrza przez komorę wędzarniczą. Wędzarnia gazowa Landmann jest prosta w obsłudze, posiada system dwóch szuflad na wodę i wiórki wędzarnicze oraz misę na wytapiający się tłuszcz. Skromniejsza i mniejsza, ale też dużo tańsza wędzarnia Landmann będzie doskonałym wyborem dla rozpoczynających przygodę w świecie wędzarniczej braci.
Jak widzimy w domowych wędzarniach gazowych nie uda nam się wędzić w niskich temperaturach, ale i tak produkty przygotowane w nich będą smaczne, zdrowe i konserwowane bez środków chemicznych. Próbując różnych trocin wędzarniczych, możemy eksperymentować ze smakiem, a radość z własnych wędzonych produktów będzie bezcenna.