Marynowane i wędzone steki z łaty wołowej dobrze jest podać z ryżem, czy wymieszać ze smażonymi warzywami.
Składniki:
– 750 g łaty wołowej
– 30 ml (2 łyżki) oleju
– 45 ml (3 łyżki) sosu Teriyaki
– 60 ml (4 łyżki) czerwonego octu winnego
– 5 ml (1 łyżeczka) drobno posiekanego świeżego imbiru
– 1 ząbek czosnku, zmielony
Przygotowanie:
Przetnij łatę wołową na kawałki. Wymieszaj wszystkie składniki tak by stworzyć marynatę. Umieść mięso w torbie zapinanej na ekspres i dodaj zalewę. Dobrze zamknij torbę. Poprzewracaj na różne strony, aby steki dokładnie wchłonęły przyprawy. Schłodź w ciągu nocy w lodówce lub przez 2 godziny w temperaturze pokojowej, przewracając co jakiś czas.
Metoda wędzenia:
Przygotuj wędzarnię, podgrzej do temperatury 95-100 o C. Wyjmij mięso z torby, zostaw marynatę do późniejszego polania. Umieść łaty wołowe w wędzarni na środkowych przegrodach. Trzymaj przez 1-2 godziny lub też dopóki termometr nie wskaże 50 o C jeśli chcesz mieć krwisty stek lub 55 o C jeśli chcesz średnio wysmażony. Czas wędzenia będzie zależeć od warunków pogodowych i wiatru. Polewaj mięso, co każde pół godziny, aby nie wyschło.
Gotowe do podania:
Usuń z wędzarni i pozwól ostygnąć przez 10 minut zanim je pokroisz. Pokrój w cienkie plasterki wzdłuż łaty, po przekątnej, poprzez włókna.
Podstawowy przepis dla 6-8 osób.