Przygotowanie: 30 minut
Wędzenie: 12 godzin
Gotowe w: 7 dni 12 godzin i 30 minut
Składniki:
1 ¾ szklanki mieszanki soli (najlepiej firmy Morton® Tender Quick®)
1 ½ szklanki białego cukru
1 łyżka stołowa pieprzu Cayenne
2 łyżki stołowe granulowanej cebuli (w proszku)
2 łyżki stołowe granulowanego czosnku (w proszku)
3,75 litra wody
4,5 kg łopatki wieprzowej
2 łyżki stołowe gałki muszkatołowej
2 łyżki stołowe granulowanej cebuli (w proszku)
2 łyżki stołowe granulowanego czosnku (w proszku)
2 łyżki stołowe ostrej papryki
2 łyżki stołowe suszonej szałwii
2 łyżki stołowe suszonego tymianku
2 łyżki stołowe miodu
Przygotowanie:
W średniej misce dodajemy po kolei: mieszankę soli firmy Morton – Tender Quick, cukier, pieprz, 2 łyżki stołowe proszku z cebuli i czosnku oraz wodę. Musimy zwrócić uwagę na to, aby mieszanka soli i cukier dobrze rozpuściły się w wodzie.
Przygotowaną wcześniej słoną wodą zalewamy w całości mięso i pozostawiamy w lodówce na tydzień, aby wieprzowina dobrze się zapeklowała.
Następnie po tygodniu wyjmujemy łopatkę ze słonej wody i wycieramy ją aż do sucha.
Rozgrzewamy wędzarkę do 95-110 o Celsjusza.
W dalszej kolejności przygotowujemy masę do wtarcia w mięso.
W średniej misce mieszamy razem gałkę muszkatołową, cebulę, czosnek, paprykę, szałwię oraz tymianek i miód, które wcieramy i wklepujemy w wieprzowinę.
Później łopatkę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i układamy na półkę do wędzarki oraz wędzimy przez 12 godzin od czasu do czasu przewracając mięso.
W ten o to prosty sposób Twoja wędzona szynka wieprzowa Tasso będzie gotowa od razu do spożycia po wyjęciu z wędzarki.