Wędzona wołowina w sosach to wspaniałe danie, które możemy zaserwować nie tylko na imprezach okolicznościowych, ale także w zaciszu domowym. Już pierwszy kęs tego mięsiwa wprawia nas w swoistą wariację smakową.
Przygotowanie: 30 minut
Marynowanie: 8-10 godzin
Wędzenie: 6-8 godzin
Składniki:
2 szklanki sosu sojowego
1 szklanka sosu Worcestershire
1 szklanka soku żurawinowo-winogronowego
1 szklanka sosu teriyaki
2 łyżki stołowe sosu steak (befsztykowego)
1 łyżka stołowa sosu z ostrej papryki
1 szklanka brązowego cukru
½ łyżeczki pieprzu czarnego
1 kg mięsa wołowego w kawałku (najlepiej rostbef albo udziec)
4 szklanki zrębków wędzarniczych (najlepiej bukowe)
Przygotowanie:
Wymieszaj w misce wszystkie składniki to znaczy: sos sojowy, sos worcestershire, sok żurawinowo-winogronowy, sos teriyaki, sos paprykowy, sos befsztykowy, cukier brązowy i pieprz czarny. Po połączeniu przypraw wlej całość do plastikowej zamykanej torebki. Do marynaty w plastikowej torbie włóż mięso wołowe i dokładnie razem wymieszaj. Mięso wraz z przyprawami włóż do lodówki na 8 do 10 godzin wtedy Twoja wędzona wołowina będzie pełna smaku.
Po 8-10 godzinach wyjmij wołowinę z marynaty i umieść w wędzarce, do której co 2 godziny wrzucaj zręby bukowe oraz wstaw pozostałą marynatę w żaroodpornym naczyniu od czasu do czasu podlewając ją wodą. Po 6-8 godzinach wędzona wołowina w sosach jest już zrobiona i gotowa do podania.
Serdecznie polecamy!!!