W dniu dzisiejszym przedstawimy Wam przepis na zupę rybną z wcześniej uwędzonego łososia.
Składniki:
10 plastrów boczku
2 duże cebule, drobno posiekane
4 łodygi selera naciowego, drobno posiekane
3 marchewki, drobno posiekane
5 cebul dymek, drobno posiekanych
1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki
1/2 szklanki wody
6 szklanek wywaru rybnego
Sól do smaku
1 ½ łyżki zmielonego czarnego pieprzu
1 ½ łyżki suszonego kopru
8 czerwonych ziemniaków pokrojonych w kostkę
1 szklanka masła
1 szklanka mąki uniwersalnej
3 szklanki mleka
3/4 szklanki białego wina
1/4 szklanki soku z cytryny
1 ½ kg wędzonego łososia pokrojonego w kostkę
1 ½ szklanki mrożonych ziaren kukurydzy
3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Pokrojony w kostkę boczek umieść na patelni z rozgrzanym olejem i ustaw palnik na średni ogień. Gotuj go przez kilka minut, aby uzyskać trochę smalcu, następnie dodaj do garnka pokrojoną wcześniej cebulę i selera. Całość gotuj razem od czasu do czasu mieszając, żeby boczek zrobił się chrupiący, a cebula i seler miękkie. Boczek, cebulę i seler zdejmij z ognia i pozostaw na patelni.
W misce z sokiem z cytryny umieść na jakiś czas wędzonego łososia wraz z ziarnami kukurydzy.
W garnku zagotuj wodę i wywar rybny, a potem dodaj do środka posiekaną marchew, zieloną cebulę i pietruszkę. Przypraw wszystko do smaku solą, pieprzem i koperkiem. Później do garna wrzuć boczek, cebulę i seler. Całość przykryj i gotuj na małym ogniu, aż marchewki zmiękną , czyli przez około 15 minut. Dodaj pokrojone ziemniaki i gotuj wszystko kolejne 20 minut lub mniej jeśli składniki będą już miękkie.
W międzyczasie rozpuścić masło na małej patelni na średnim ogniu. Wymieszaj z mąką, aż będzie gładkie i gotuj wciąż mieszając do uzyskania jasnobrązowego koloru. Na patelnię wlej mleko, aby rozrzedzić mąkę i masło, a następnie dodaj do garnka z warzywami i wywarem.
Wędzonego łosia i kukurydzę wraz z cytryną gotuj na małym ogniu aż zrobią się gorące, ale nie pozwól na wrzenie. Następnie umieść je w talerzach, do których wlejesz już ugotowaną zupę.
Gdy całość nieco zgęstnieje dla smaku możesz dodać również ¾ szklanki wina białego, aby zupa z wędzonego łososia była jeszcze wykwintniejsza.