Metoda: Grillowanie pośrednie
Czas przygotowania: 10 minut
Ściekający tłuszcz cały czas nawilża kurczaka podczas pieczenia. Aby ułatwić sobie zadanie przyrządzenia potrawy, użyj specjalnego stojaka do kurczaka.
1 cały kurczak
1 puszka piwa
2 łyżki soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu
3 ząbki czosnku posiekane w cienkie plasterki
2 łyżki oliwy z oliwek
Usuń tłuszcz i wypatrosz kurczaka, a następnie opłucz go i osusz. Posyp kurczaka z wierzchu świeżo zmielonym pieprzem. Zdejmij ruszt i umieść tacę na środku blachy Flav-R-Wave twojego grilla. Ponownie załóż ruszt i nasmaruj go olejem. Do tacy nalej piwa, wody lub innego odpowiedniego do pieczenia kurczaka płynu. Przez cały czas pieczenia, w tacy musi być odpowiednia ilość płynu. Rozgrzej grill wysokim płomieniem, a następnie zmniejsz płomień do poziomu średniego ( MEDIUM). Otwórz puszkę z piwem i wykonaj kilka dużych otworów w jej górnej części. Odlej nieco piwa z puszki, a następnie wrzuć do puszki czosnek i zioła. Zamiast piwa możesz użyć 120- 180 ml białego wina przelanego do dowolnej, dokładnie umytej puszki po napoju. Następnie trzymając kurczaka otworem w dół, włóż do niego tak przygotowaną puszkę. Postaw kurczaka na środku grilla, dokładnie nad tacą. Właściwie ustawiony kurczak powinien mieć skrzydełka u góry i nogi na dole przy ruszcie. Jeżeli uważasz stojaka do kurczaka “GrillPro” taca nie jest potrzebna. Zamknij piekarnik grilla i piecz kurczaka przez ok. 1,5 godziny ( 20 minut na każde 0,5 kg kurczaka) lub do momentu, aż temperatura wewnątrz piersi osiągnie poziom 77ºC. Kiedy kurczak będzie gotowy, zdejmij stojak z kurczakiem z grilla i odstaw na bok na ok. 5 minut, po czym ostrożnie zdejmij kurczaka ze stojaka.