W piekarniku każdego grilla gazowego Broil King można przygotować doskonałą pizzę w zaledwie kilka minut. Mocne palniki, szerokie aromatyzery i grube dwustronne ruszty pracujące w szczelnym piekarniku są w stanie rozgrzać kamień do pizzy nawet do 350 stopni. To temperatura, jaka osiągają najlepsze włoskie piece, w których wypiekamy ten specjał. Ogranicza nas tylko wielkość powierzchni rusztów, na których umieszczamy kamień do pizzy o różnych wielkościach. W mniejszych piekarnikach może mieć ona średnicę 33 cm, większe przyjmą kamień do grillowania pizzy o średnicy nawet 38 cm. Aby ułatwić to zadanie wszystkim użytkownikom grilli Broil King, proponujemy zaopatrzenie się w niezbędne akcesoria służące do grillowania i pieczenia pizzy. W naszej ofercie mamy kilka propozycji, dzięki którym przygotujemy doskonałą pizzę dla naszych gości.
Zestaw Premium
- Profesjonalny zestaw do pieczenia pizzy Broil King Premium składa się z kamienia odpornego na bardzo wysokie temperatury. Kamień jest dwustronny, po jednej stronie gładki, a więc idealny do pieczenia pizzy w piekarniku grilla. Po drugiej stronie jest on żebrowany, dzięki czemu możemy na nim piec owoce morza i ryby. Kamień umiejscowiony jest w stalowym pierścieniu z uchwytami do wyjmowania go z piekarników grilli. Ten stalowy pierścień ma z jednej strony podwyższony rant, co ułatwia zdejmowanie upieczonej pizzy z kamienia. Pizzę zdejmujemy znajdującą się w zestawie drewnianą łopatką, która może nam również służyć jako blat roboczy do przygotowywania ciasta do pizzy. Długa wkręcana rączka łopatki chroni przed poparzeniem i ułatwia zdejmowanie gotowej pizzy z kamienia. Pierścień, w którym znajduje się kamień, wykonany jest z grubej (1,2 mm) wysokiej jakości nierdzewnej stali, posiada dwa uchwyty służące do wyjmowania całego zestawu z piekarnika grilla. Średnica kamienia wynosząca 33 cm jest kompatybilna ze wszystkimi grillami gazowymi Broil King. Aby w pełni wykorzystać zestaw, powinniśmy zaopatrzyć się w rękawice ochronne, które umożliwią wyjmowanie stalowego pierścienia z uchwytami. Najlepszymi są rękawice silikonowe chroniące nasze ręce przed wysokimi temperaturami, nawet do 220 stopni.
- Duży kamień do grillowania i pieczenia pizzy firmy Broil King wykonany został z mielonej krzemionki z dodatkiem kruszyw zwiększających walory termiczne i wytrzymałościowe. W przeciwieństwie do kamienia naturalnego nie powstają w nim naprężenia powodujące pęknięcia. Średnica kamienia wynosi 38 cm a jego grubość to prawie 2 cm. Warstwa izolacyjna osłania potrawy przed bezpośrednim działaniem ciepła rusztu grilla. Żebrowana, druga strona kamienia, jest idealna do pieczenia chleba lub ryb.
- Do obsługi kamienia powinniśmy zaopatrzyć się w składaną stalową łopatę firmy Broil King. Ma ona dużą powierzchnię i ostry stalowy rant, którym oddzielimy pizzę od kamienia i przeniesiemy do konsumpcji na stół lub deskę. Może nam też posłużyć jako blat do krojenia pizzy na kawałki. Złożona łopata nie zajmuje dużo miejsca, natomiast rozłożona jest idealna do obsługi grilla i kamienia do pizzy.
- W ofercie akcesoriów firmy Broil King znajdziemy również mniejszy kamień o średnicy 33 cm. Wykonany z trwałej krzemionki i dobrze rozgrzany kamień będzie idealnym podłożem do przygotowania pizzy i pieczenia chleba w mniejszych grillach gazowych firmy Broil King