Dziś proponujemy bardzo szybką i prostą do przygotowania na grillu potrawę, grillowane krewetki. Jednocześnie jest to doskonała i atrakcyjna potrawa z grilla, którą możemy zaskoczyć naszych gości. Wykonujemy ją używając świeżych lub mrożonych krewetek, które przed grillowaniem marynujemy w specjalnie przygotowanym sosie.
Składniki:
- 1kg. obranych krewetek (mrożonych lub świeżych)
- Łyżeczka pieprzu cayenne
- ½ łyżeczki soli
- Posiekana na drobno bazylia
- 2 ząbki zgniecionego czosnku
- Oliwa z oliwek vergin
- Rozcieńczony koncentrat pomidorowy (150 ml)
- 50 ml octu winnego.
Sposób przygotowania:
W celu wykonania zalewy mieszamy w naczyniu czosnek z koncentratem pomidorowym, oliwą i octem. Doprawiamy bazylią, solimy i pieprzymy do smaku. Najlepszy do tego będzie pieprz typu cayenne. Do tak sporządzonej zalewy dodajemy krewetki tak, by równomiernie i całkowicie się w niej zanurzyły. Przykrywamy pojemnik i wstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę. Po 30 min. wyjmujemy i mieszamy, po czym ponownie wstawiamy do lodówki.
Rozgrzewamy naszego grilla do temperatury ok 180 0C. Krewetki nadziewamy na patyczki lub stalowe szpikulce od strony ogona, a następnie obok głowy. Ruszt grilla lub płytę żeliwną grilla zwilżamy olejem jadalnym w celu uniknięcia przypalenia. Pieczemy krewetki na rozgrzanym grillu po 3-5 minut z każdej strony do uzyskania złocistego zabarwienia. Podajemy z grillowanymi bułkami posmarowanymi masłem czosnkowym.