W dniu dzisiejszym przedstawiamy Wam wyśmienity przepis na słodkie, wędzone, wieprzowe żeberka.
Składniki:
¼ szklanki soli
¼ szklanki białego cukru
2 łyżki stołowe brązowego cukru
2 łyżki stołowe zmielonego białego pieprzu
2 łyżki stołowe zmielonego czarnego pieprzu
2 łyżki stołowe cebuli w proszku
1 łyżka stołowa czosnku w proszku
1 łyżka stołowa chili w proszku
1 łyżka stołowa papryki
1 łyżka stołowa mielonego kminku
5 kg żeberek wieprzowych
1 szklanka soku jabłkowego
¼ szklanki brązowego cukru
¼ szklanki sosu barbecue
Przygotowanie:
Wymieszaj sól, cukier biały, 2 łyżki brązowego cukru, pieprz czarny, pieprz biały, cebulę w proszku, czosnek w proszku, chili w proszku, paprykę i kminek w małej misce do wtarcia w mięso. Przygotowaną mieszankę przypraw wetrzyj pieczołowicie po każdej stronie żeberek. Żeberka dobrze owiń folią i schowaj w lodówce na co najmniej 30 minut przed gotowaniem.
Następnie po upływie pół godziny umieść mięso na ruszcie. Nie jest problemem, jeżeli żeberka się stykają, ale nie mogą też być powieszone zbyt blisko siebie.
Po ułożeniu całości, ruszt wkładamy do wędzarki. Wędzarka powinna mieć temperaturę około 160O C.
Wymieszaj sok jabłkowy, 1/4 szklanki brązowego cukru i sos barbecue. Posmaruj żeberka przygotowaną mieszanką po 30 – 45 minutach po pierwszej godzinie wędzenia, a później cały czas co pół godziny od pierwszego smarowania. Żeberka są gotowe kiedy mięso nie jest już różowe i swobodnie odchodzi od kości, czyli po około 3-4 godzinach wędzenia. Mięso powinno się posmarować sosem ostatni raz na 30 minut przed końcem wędzenia.
Gdy słodkie, wędzone, wieprzowe żeberka są zrobione, zawijamy je szczelnie folią aluminiową i pozwalamy im poleżeć przez 10 do 15 minut. Zabieg ten sprawi, że mięso będzie soczyste w środku.
Gorąco polecamy!!!