Składniki:
– 1.5 kg żeberek wołowych, z kośćmi lub bez
– 1 marynata do żeberek Maui
Marynata do żeberek Maui:
Składniki:
– 125 ml (pół szklanki) sosu sojowego
– 30 ml (2 łyżki stołowe) oleju
– 30 ml (2 łyżki stołowe) brązowego cukru
– 15 ml (1 łyżka stołowa) sherry lub octu
– 5 ml (1 łyżeczka) startego świeżego imbiru
Wymieszaj wszystko i użyj jako marynaty.
Przygotowanie:
Wstępnie podwędź żeberka na przegrodzie lub blasze do pieczenia w temperaturze 180 o C, przez godzinę. Przygotuj sos i umieść go w torbie zapinanej na ekspres. Na noc włóż do torby żeberka i marynatę, co jakiś czas przewracaj. Uwaga: jeśli używasz żeberek bez kości, przetnij na pół w połowie długości, aby kawałki były cieńsze.
Metoda wędzenia:
Przygotuj wędzarnię do temperatury około 100 o C. Wyjmij żeberka z marynaty, pozostawiając soki, umieść na wysmarowanej tłuszczem przegrodzie. Wędź przez 2.5 – 3.5 godziny, lub też do momentu aż będą miękkie, od czasu do czas skrop pozostałą marynatą.
Czas wędzenia zależy od warunków pogodowych i wiatru.
Jak sprawdzić czy żeberka są już gotowe:
Mięso powinno być miękkie i łatwo odchodzić od kości. Wtedy wiadomo, że wędzone żeberka Maui są gotowe do spożycia.
Porcja dla 4-6 osób, po 2 żeberka na osobę.