Czas przygotowania: 30 minut
Czas wędzenia: 10 godzin
Gotowe w: 10 godzin 30 minut
Wydajność: 15-25 porcji
Składniki:
1 szynka
1 litr soku jabłkowego
1 litr soku ananasowego
1/3 szklanki syropu wiśniowego + trochę do skropienia
1 szklanka brązowego cukru + trochę do posypania
Przygotowanie:
Usuń z szynki nadmiar skóry i zbędnego tłuszczu, ale pamiętaj, że tłuszcz również ważny jest przy wędzeniu, także zachowaj w tym umiar. Umieść mięso w dużej misce.
Wymieszaj soki owocowe, syrop wiśniowy i cukier brązowy, a potem polej nimi szynkę. Tak zamarynowane mięso schowaj w chłodnym miejscu na noc, od czasu do czasu obracając. Wyjmij szynkę z marynaty i pozwól odciec sokom do naczynia. Odsączone mięso skrop syropem wiśniowym i obsyp cukrem brązowym. Odłóż wszystko na 30 minut w temperaturze pokojowej, po to aby przeszło aromatem.
Włącz palacz w wędzarce i umieść drewno w dolnej jego części. Dodatkowo możesz postawić pod szynką również miskę z odsączonymi wcześniej sokami teraz rozcieńczonymi także nieznaczną ilością wody. Kiedy z drewna wydobywa się dym wędzarka jest już gotowa do pracy nad Twoją szynką. Umieść mięso na ruszcie, tłuszczem do góry. Po 4-5 godzinach, otwórz wędzarkę i sprawdź czy jest jeszcze drewno oraz soki z wodą w misce, jeśli nie uzupełnij. Kontynuuj wędzenie, aż temperatura wewnątrz mięsa osiągnie 160 stopni.
Po około 10 godzinach wędzona szynka w sokach owocowych i cukrze brązowym jest już gotowa do spożycia.
Życzymy smacznego!!!