Grillowany stek z tuńczyka
Składniki:
- 6 steków z tuńczyka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- Pietruszka
- Bazylia
- Cytryna
Przygotowanie:
- Wymieszać sos, musztardę, cukier i olej
- Powstałą marynatą polewać steki tuńczyka i dokładnie je obtoczyć
- Przykryć i postawić w chłodnym miejscu na ok 1,5 godziny.
- Moczyć cedrową deskę w wodzie przez ok 30 min.
- Wyjąć deską z wody i wysuszyć.
- Posmarować deskę olejem słonecznikowym
- Rozgrzać piekarnik naszego grilla do temp.160 0 C
- Ułożyć tuńczyka na desce cedrowej
- Umieścić deskę z tuńczykiem na rusztach grilla gazowego
- Wyłączyć palnik znajdujący się bezpośrednio pod deską( grillowanie pośrednie)
- Zamknąć pokrywę grilla i utrzymywać temperaturę 140-1500C wewnątrz
- Po ok 7 min odwracamy rybę na drugą stronę
- Piec ok 15 minut
- Podawać z pietruszką, bazylią i cytryną
Mięso tuńczyka w trakcie grillowania jaśnieje i uzyskuje mięsistą konsystencję.
Podawać z makaronem lub z grzankami.