Hot dogi z kiełbasek
Proponujemy bardzo popularną szczególnie wśród dzieci i młodzieży potrawę, bardzo prostą i szybką do wykonania, Hot-dogi. Unikamy serwowania parówek z grilla, ponieważ zawierają one bardzo duże ilości tłuszczu, który wytapia się w trakcie grillowania, a parówka zamienia się w suchy wiór. Dlatego podstawowym składnikiem naszych hot-dogów są cienkie kiełbaski wieprzowe.
Skadniki:
- Bułki do hot-dogów (lub bagietka)
- Cienka kiełbasa wieprzowa lub cielęca
- Bekon pokrojony w cienkie plastry
- Ser typu ementaler
- Cebula
- Ogórek kiszony
- Ketchup
- Majonez
- Musztarda
Przygotowanie potrawy:
Bułkę do hot-dogów lub bagietkę długości ok. 15 cm. kroimy wzdłuż z jednej strony, tworząc kieszeń na kiełbaskę i układamy tą przekrojoną stroną na rozgrzanym grillu. Na żeliwnej płycie podpiekamy plastry bekonu, cebulę, oraz ponacinane delikatnie kiełbaski. Po upieczeniu w każdą kiełbaskę wkładamy plasterek żółtego sera. Kiełbaskę z serem owijamy plastrem bekonu lub gdy go nie mamy plastrem np. szynki i ponownie układamy na rusztach grilla na płycie stalowej lub żeliwnej. Gdy ser zaczyna się topić wyjmujemy całość z grilla i wkładamy w przygotowaną wcześniej bułkę lub bagietkę. Dodajemy cienko pokrojony ogórek i smarujemy ketchupem, majonezem lub musztardą, w zależności od upodobań konsumentów. Wkładamy plasterki cebuli i podajemy na stół.
Oczywiście są tacy dla, których Hot-dog kojarzy się tylko i wyłącznie z parówkami, dlatego bądźmy przygotowani na taką ewentualność i zakupmy również trochę parówek. Pamiętajmy jednak, że zawierają one bardzo dużo tłuszczu, który będzie się wytapiał w trakcie grillowania. Dlatego powinniśmy grillować parówki na płytach lub specjalnych, przeznaczonych do tego stojakach.