Składniki:
Pikantna salsa pomidorowo – arbuzowa:
szklanka pokrojonych pomidorków koktajlowych lub zwykłych pomidorów pokrojonych w kostkę
szklanka pokrojonego w kosteczkę arbuza
pół małej cebuli, pokrojonej w kosteczkę
ćwierć łyżki posiekanej papryczki chili
2 łyżki posiekanych listków mięty
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Dorada:
2 wypatroszone dorady
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
4 plasterki cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
- Dorady opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i nasmarować oliwą z oliwek. Do środka ryby włożyć po 2 plasterki cytryny. Szczypce do grillowania ryb posmarować od środka oliwą lub olejem roślinnym, do środka włożyć rybę i grillować przez około 4 minuty z każdej strony.
- Do miseczki włożyć pomidorki, arbuza, cebulę, papryczki chilli i miętę. Dolać sok z cytryny, oliwę z oliwek, świeżo zmielony czarny pieprz. Wymieszać i wstawić do lodówki do czasu aż ryba będzie gotowa. Przed samym podaniem salsę doprawić solą morską.
- Oczyścić rybę ze skóry, wyjąć filety i ułożyć je na talerzach.
- Skropić oliwą z oliwek, doprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem, podawać z odsączoną z nadmiaru soków salsą pomidorowo – arbuzową.