Składniki:
3 łyżki stołowe świeżo wyciskanego soku z cytryny
3 łyżki stołowe oliwy z oliwek extra-virgin
28 liści świeżej szałwii
4 połówki piersi z indyka (bez skóry i kości)
3 łyżki stołowe masła
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek extra-virgin
2 połówki cytryny
Sól morska
Świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Wymieszać sok z cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek i liście szałwii w dużym pojemniku i umieszczamy umytą pierś z indyka w przygotowanej marynacie. Pozostawiamy mięso w zalewie na 30 minut w temperaturze pokojowej, przekręcając piersi co jakiś czas tak, żeby przeszły smakiem i zapachem w całości.
Rozgrzej grill na średnią temperaturę i posmaruj ruszt olejem.
Wyjmij indyka z marynaty i oczyść z liści szałwii i odłóż je na później. Następnie posyp mięso z obu stron solą morską i zmielonym pieprzem.
Umieść piersi na ruszcie i grilluj aż będą miały przypieczone paski od rusztu i mięso nie będzie różowe w środku. Kawałki przekładaj na drugą stronę po około 15 minutach. Aby sprawdzić czy indyk jest dostatecznie wypieczony można włożyć w jego najgrubszą część termometr, który powinien wskazywać około 70 O C, będzie to mniej więcej po grillowaniu przez 30 minut.
Podczas kiedy indyk smaży się na ruszcie podgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek z 2 łyżkami stołowymi masła na dużej patelni na średnim ogniu aż będą gorące i zaczną bulgotać. Następnie na patelnię z oliwą i masłem wlej wcześniej przygotowana marynatę z liśćmi szałwii, w której leżał indyk. Gotuj wszystko przez około 10-15 minut często mieszając aż marynata odparuje, a liście trochę się podsmażą.
Teraz zdejmij piersi z indyka z grilla na stół do krojenia i ponownie dopraw je do smaku niewielką ilością soli morskiej oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem i pokrój na grube paski po przekątnej, ułóż je na talerzu i polej zalewą z patelni oraz przyozdób połówkami cytryny.
I tak o to została przygotowana pierś z indyka grillowana.
Życzymy smacznego.