Porcja dla 6 osób – Czas przygotowania 0:10
Ruszt do żeberek ( akcesoria numer 50415) jest doskonałym narzędziem, które warto mieć. W innej sytuacji, spróbuj oprzeć żeberka o siebie pod kątem.
1 ½ kg żeberek wieprzowych
1 szklanka ketchupu
2 łyżki cukru trzcinowego
1 szklanka wody
1/3 szklanki sosu worcestershire
1 łyżka chili w proszku
Pieprz i sól do smaku
Umieścić tacę ceramiczną nad osłoną palnika, pod rusztem. Nalać 2 ½ wody lub innego płynu, np. jabłecznika, wina lub ich mieszanki. Położyć ruszt i rozgrzać grilla, pokrętło ustawione na LOW. Ściągnąć palcami błonę z tyłu żeberek. Sprawia to ogromną różnicę w miękkości żeberek. Pokroić żeberka na 15 cm kawałki. Posypać solą i pieprzem i umieścić ja na ruszcie do żeberek. Grillować powoli na najmniejszym ogniu przez 1 ½ godziny, aż będą bardzo miękkie. W między czasie, wymieszać pozostałe składniki w rondelku i gotować na wolnym ogniu, na bocznym palniku, aż sos zgęstnieje. Zastosować ten sos do polania żeberek podczas kilku ostatnich minut ich grillowania., aby zapobiec spaleniu cukru. Resztę sosu podać na stół.