Chcesz zainwestować w grilla gazowego, ale zastanawiasz się, ile jest prawdy w powszechnie znanych opiniach? Czy gaz rzeczywiście jest szkodliwy, a sam grill gazowy mało funkcjonalny i niebezpieczny? Na przestrzeni lat część mitów zginęła śmiercią naturalną, ale niektóre z nich wciąż cieszą się dużą popularnością. Dziś poruszymy te najbardziej kultowe. Poznaj te, które są powtarzane najczęściej, ale z rzeczywistością nie mają nic wspólnego.
Mity o grillowaniu cieszą się dużą popularnością. Sprawdź, czy któreś z nich są prawdziwe. Grillowanie na gazie z Broil King. Obalamy popularne mity.
#1 Grill gazowy jest niebezpieczny — MIT
Dla tych, którzy uważają, że grill gazowy od marki Broil King, czy też jakiejkolwiek innej, jest niebezpieczny, mamy dobre wieści. Na bezpieczeństwo w czasie użytkowania grilla na gaz ma wpływ z całą pewnością jego stan techniczny. Sam gaz propan lub mieszanka propan-butan nie stwarzają zagrożenia. Stosowany jest on w budynkach mieszkalnych do gotowania, do ogrzewania oraz właśnie do grillowania. Aby mieć pewność, że grill gazowy działa zgodnie ze swoim przeznaczeniem, warto kontrolować regularnie szczelność przewodów oraz butli.
#2 Potrawy z grilla gazowego są niezdrowe — MIT
Mięso, warzywa lub sery pieczone na ruszcie grilla gazowego są tak samo zdrowe, jak te z grilla węglowego. Gaz w postaci propanu lub mieszanki propan-butan nie emituje żadnych szkodliwych substancji. Z tego powodu możesz bez obaw delektować się pysznymi i aromatycznymi potrawami, które przygotujesz we własnym ogrodzie.
#3 Grill gazowy nie dymi — MIT
Ten argument również nie ma nic wspólnego z prawdą. Przygotowywanie potraw na grillu gazowym Broil King wiąże się z wytwarzaniem dymu. Nie ma to jednak nic wspólnego ze spalaniem gazu. Dym to efekt uboczny, który powstaje w chwili, gdy tłuszcz oraz soki z potraw kapią na rozgrzane daszki. Owe daszki są określane również aromatyzerami lub osłonkami palników. Ten proces jest naturalny i nie powinien wzbudzać niepokoju. Wiąże się ściśle z procesem parowania, ale nie zawiera substancji toksycznych.
#4 Czyszczenie grilla gazowego jest trudne — MIT
Produkty spożywcze w grillu gazowym Broil King umieszcza się na ruszcie dwustronnym Flav-R-Cast. Po każdym użyciu wystarczy zastosować odpowiednie akcesoria do czyszczenia. Zakup twardej szczotki z drewnianą lub plastikową rączką z całą pewnością rozwiąże ten problem. Możesz również zastosować domową miksturę z sody oczyszczonej i wody utlenionej, która po tarciu mechanicznym sprawi, że ruszt w Twoim grillu będzie wyglądał jak nowy. Prawda, że proste?
#5 Potrawy z grilla gazowego smakują gorzej i nie są aromatyczne — MIT
Potrawy przygotowane na ruszcie nowoczesnych grilli gazowych Broil King są aromatyczne, pyszne i soczyste! To nie podlega żadnej dyskusji. Gdyby było inaczej, z całą pewnością większość użytkowników już dawno wystawiłaby producentom grilli gazowych negatywną opinię, a cała branża by upadła.
Podsumowanie: ciesz się letnimi posiłkami z grilla i spędzaj czas w doborowym towarzystwie!
Większość mitów powstaje z powodu niewiedzy. Często są spowodowane wyobrażeniem o grillowaniu, co jak widać może okazać się bardzo mylące. Grillowanie to bardzo przyjemna forma spędzania wolnego czasu, a w Polsce często jest ono uważane za tradycję, np. grillowanie w majówkę. Wbrew pozorom nie jest ono szkodliwe, a potrawy w porównaniu do tych, które są przygotowywane na grillu węglowym, są równie smaczne. Grill gazowy Broil King ma wiele zalet, które już dawno zostały docenione przez wielbicieli przygotowywania ciepłych posiłków pod chmurką. I dlatego, cieszą się coraz większą popularnością.
Jeśli chcesz zwiększyć swój komfort w czasie grillowania, zamów grilla gazowego Broil King. W naszej ofercie znajdziesz kilkadziesiąt modeli, wśród których z całą pewnością znajdzie się model idealny. Wystarczy, że skontaktujesz się z naszym przedstawicielem, a pomożemy Ci wybrać model odpowiedni do Twoich potrzeb.