Metoda: Planking
Czas przygotowania: 60 minut
Podczas grillowania na desce wydziela się subtelny zapach dymu i rozgrzanego drewna, który udziela się każdemu rodzajowi grillowanej żywności: warzywom, drobiowi, rybom jak i mięsu.
Ważne: Deskę można również zanurzyć w soku, piwie lub winie. Za każdym razem wydzieli się inny aromat.
Rozgrzać grilla, wyjętą z wody i lekko osuszoną deskę położyć na rozgrzanym ruszcie i rozgrzewać ją przez kilka minut. Następnie deskę odwrócić i gładką stronę posmarować lekko oliwą. Wyłożyć filet łososia na tak przygotowana deskę skórą do dołu i zamknąć pokrywę. Czas grillowania to od 15-20 min w przypadku filetów. Czas grillowania całego łososia wydłuża się do 50 minut. Ryba jest gotowa wtedy, gdy mięso daje się dzielić na płatki. Upieczony filet można podawać na cedrowej desce, albo na półmisku.