Często zdarza się, że odwiedzają nas bez zapowiedzenia nasi mili goście. Nawet gdy nie jesteśmy specjalnie przygotowani na taką wizytę, szybko możemy zaserwować bardzo proste i smaczne grillowane ziemniaczki. Najlepsze do grillowania są odmiany białych ziemniaków.
- Wybieramy dosyć duże zdrowe ziemniaki i dokładnie myjemy je nie obierając.
- Rozpalamy naszego grilla i rozgrzewamy do temperatury ok. 1800 C.
- Układamy ziemniaki na rusztach grilla, zamykamy pokrywę i rozpoczynamy grillowanie.
- Grillujemy ok. 40-50 min w zależności od wielkości i rodzaju ziemniaków
- W trakcie grillowania obracamy ziemniaki, aby ugrillowały się równo z każdej strony.
- Przy pomocy wykałaczki lub widelca sprawdzamy czy ziemniaki są miękkie w srodku.
- Wyjmujemy ziemniaki i na desce kroimy na dwie połówki
- Połówki ziemniaków nacieramy przyprawą do dań z ziemniaków (np. f-my Kamis)
- Natarte połówki ponownie umieszczamy na rusztach grilla na ok 10 min.
- Po wyjęciu smarujemy ziemniaki masłem czosnkowym i solimy do smaku.
Dobrze przygotowane ziemniaki z grilla mogą okazać się prawdziwym hitem każdej imprezy. My podajemy je w towarzystwie greckiej sałatki wiejskiej z fetą , pomidorami, ogórkiem, czerwoną cebulą, papryką i oliwkami.
Pycha !!