Metoda: grillowanie bezpośrednie
Przygotowanie: 5 min
Chrupiące skrzydełka z pysznym gęstym dipem. Aby grillowanie było jeszcze prostsze proponujemy użyć kosz do rożna. Dużym ułatwieniem może być wykorzystanie; kosz do podudzi oraz rondelek z silikonowym pędzlem.
Składniki
- 1,3 kg skrzydełek z kurczaka
- Marynata
- 1/3 fi liżanki oleju roślinnego
- 1 wyciśnięty ząbek czosnku
- Szczypta pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka gruboziarnistej soli
- 2 łyżki czerwone wytrawnego wina
Dip
- ½ fi liżanki majonezu
- 1 wyciśnięty ząbek czosnku
- 1 łyżka startej cebuli
- 1 łyżeczka świeżego posiekanego tymianku
- 1 łyżka czerwonego wytrawnego wina
- 1/3 fi liżanki sera pleśniowego Roquefort, pokruszony
Przygotowanie:
- Ustawić pokrętło na HIGH
- Przetnij skrzydełka w stawie i odrzuć końcówki. W dużej torebce zamykanej próżniowo wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Włóż do marynaty mięso i dokładnie wymieszaj. Kosz do rożna należy nasmarować dokładnie olejem roślinnym, zapobiegnie to przywieraniu mięsa.
- Do środka włóż skrzydełka i dokładnie zamknij kosz. Ruszt należy usunąć, a w jego miejscu położyć brytfannę na ociekający tłuszcz. Jeśli używasz palnika rożna to musi on być ustawiony w pozycji HIGH. Gdy używasz innego palnika wówczas musi on być ustawiony w pozycji MEDIUM. Grilluj, aż mięso będzie chrupiące i przyrumienione ok 45 min do godziny.
- Jeśli grillujesz mięso bezpośrednio na ruszcie wówczas pokrętło należy ustawić na LOW, i odwracając od czasu do czasu grillować przez ok 30 – 45 min aż mięso będzie przyrumienione.
Połącz dokładnie składniki dipu. Podawaj do gorących skrzydełek. Smacznego!