Wędzona kukurydza zbliży nas do świata z amerykańskiej rzeczywistości, gdyż to właśnie tam jest najbardziej popularna.
Składniki:
10 kolb kukurydzy w łupinach
1 litr piwa
Duża ilość kostek lodu
Masło roślinne
Sól
Przygotowanie:
Umieść całe kolby w misce z kostkami lodu, a następnie do środka wlej litr piwa i obłóż kukurydzę kostkami, tak by wystawały nad kukurydzę. Całość umieść w chłodziarce na około 8 godzin lub też na całą noc.
Rozgrzej wędzarkę do około 120 o C.
Umieść kolby w wędzarce i wędź przez ok. 1-2 godziny obracając kukurydzę co 20 minut. Jeśli nasiona łatwo odchodzą od kolby wtedy wiemy, że jest już gotowa do spożycia.
Po wyjęciu z wędzarki należy obrać ją z łupin, posolić i posmarować masłem.
Wędzona kukurydza najlepiej smakuje gorąca.
Życzymy smacznego.