Wspaniały kurczak z dalekiego wschodu w sosie Hoi Sin nadaje się świetnie nie tylko na obiad, ale wieczorne danie.
Porcja dla 4 osób.
Składniki:
– 1 kg piersi z kurczaka z kością
– 45 ml sosu Hoi Sin (dostępnego w sklepach z żywnością chińską)
– 2 łyżki stołowe (około 30ml) białego octu winnego
– 2 łyżki stołowe (około 30ml) sherry
– 2 łyżki stołowe (około 30ml) wody
– 2 łyżki stołowe (około 30ml) oleju
Przygotowanie:
Obierz ze skóry pierś z kurczaka i usuń jak najwięcej tłuszczu, a następnie odstaw. Zagotuj sos Hoi Sin, ocet, sherry, wodę i olej w małym rondlu. Zmniejsz ogień i gotuj sos na wolnym ogniu przez około 2 minuty. Ostudź.
Pokryj całą powierzchnie kurczaka sosem, mocno wcierając.
Zostaw kurczaka w temperaturze pokojowej na 2 godziny w przyprawach.
Metoda wędzenia:
Przygotuj wędzarnię do temperatury 85-100 o C.
Umieść kurczaka na wysmarowanej tłuszczem przegrodzie.
Wędź przez około 1.5 – 2.5 godziny, czy też dopóki termometr włożony w mięso nie wskaże 55-60 o C.
Czas wędzenia będzie zależał od warunków pogodowych czy wiatru.
Wędzone piersi kurczaka w sosie Hoi Sin najlepiej smakują i wyglądają pokrojone w paski wraz z ryżem lub makaronem sojowym.
Smacznego!!!