ZALOGUJ SIĘ DO SWOJEGO KONTA, BY MIEĆ DOSTĘP DO RÓŻNYCH OPCJI

ZAPOMNIAŁEŚ HASŁA?

ZAPOMNIAŁEŚ LOGINU I HASŁA?

WRÓĆ, STÓJ, JUŻ PAMIĘTAM!
Masz pytania? Zadzwoń: 502 420 403 lub 512 111 199
  • ZALOGUJ
POLGRILL
  • Strona główna
  • Grille
    • Nasze marki
      • Grille Broil King
        • Seria Baron
        • Seria Imperial
        • Seria Monarch
        • Seria Regal
        • Seria Royal
        • Seria Signet
        • Seria GEM, BK, Porta Chef
        • Seria Crown
        • Seria do zabudowy
      • Grille Napoleon
        • Seria Freestyle Napoleon
        • Seria Prestige PRO Napoleon
        • Seria Prestige
        • Seria Rouge
        • Seria Rouge PRO
        • Seria Rogue PRO S
        • Seria Rouge SE
        • Seria Travel Q
        • Seria Legend
      • Grille Broil King na pellet
      • Grille Landmann
        • Seria Ardor
        • Seria Avalon
        • Seria Miton
        • Seria Triton
        • Seria Rexon
        • Seria kompaktowe
      • Grille Campingaz
    • Grille gazowe
      • Duże grille gazowe
      • Średnie grille gazowe
      • Małe grille gazowe
    • Grille elektryczne
    • Grille na pellet
    • Grille ceramiczne
      • Big Green Egg
        • Grille Big Green Egg
        • Akcesoria Big Green Egg
        • Akcesoria Big Green Egg
        • Pokrowce Big Green Egg
        • Dodatkowe wyposażenie
      • Broil King KEG Kamado
      • Big Green Egg
      • Berghoff
      • Monolith
      • Landmann
    • Grille do zabudowy
    • Grille ogrodowe
  • Akcesoria do grilla
    • Akcesoria Broil King
      • Pokrowce Broil King
      • Obsługa i czyszczenie
      • Żeliwne płyty i naczynia
      • Rękawice maty tacki spray
      • Kosze brytfanny deski pizza
      • Termometry lampki wędzarki
      • Gadżety do grillowania Broil King
      • Akcesoria Premium
    • Akcesoria Napoleon
      • Pokrowce Napoleon
      • Rożna Kosze Półki
      • Żeliwne płyty i naczynia
      • Brytfanny Stojaki Deski Pizza
      • Obsługa i czyszczenie grilla
      • Rękawice Maty Tacki
      • Termometry lampki wędzarki
      • Gadżety do grillowania Napoleon
      • Akcesoria PRO
    • Acesoria do grilla GrillPro
    • Akcesoria Landmann
      • Akcesoria
      • Pokrowce do grilla Landmann
    • Akcesoria KEG
    • Akcesoria Big Green Egg
      • Dodatkowe wyposażenie
      • Akcesoria Big Green Egg
    • Części zamienne do grilla
    • Termometry
  • Wędzarnie domowe
    • Wędzarnie domowe
      • Bradley Smoker
      • Borniak
      • Muurikka
      • Helia Smoker
      • Broil King
      • Landmann
    • Akcesoria do wędzenia
      • Akcesoria do wędzenia Bradley
      • Akcesoria do wędzenia Borniak
      • Akcesoria do wędzenia Broil King
      • Akcesoria do wędzenia Lanmann
  • Parasole grzewcze
  • O grillach
    • Wszystko o grillach
    • Przepisy na grilla
    • Przepisy na wędzarnie
  • Kontakt
  • MÓJ KOSZYK
    Nie ma tu nic. Może dodasz jakiś produkt?
niedziela, 15 grudnia 2013 / Opublikowane w Przepisy na wędzarnie

Świąteczne Wędzenie

Do świąt Bożego Narodzenia już tylko 10 dni, dlatego jeśli chcemy, aby na naszym świątecznym stole gościły dobre, pachnące i świeże wędliny musimy się pospieszyć. Każdy z nas jest wstanie przygotować mięso do wędzenia domowym sposobem, które będzie pozbawione konserwantów i ulepszaczy dodawanych zwykle przez producentów wędlin. Przygotowywane przez nas domowym sposobem mięsa będą z pewnością bardziej aromatyczne, zachwycą barwą i konsystencją, a odpowiednio uwędzone mogą być przechowywane przez długie tygodnie.

Świąteczne wędzenie

Na początku musimy zakupione mięsa(szynki, schaby, boczki itp.) oczyścić z żyłek, kawałków tłuszczu i przebarwień krwistych. Następnie musimy je dobrze umyć i wysuszyć.

Następnym krokiem będzie peklowanie, czyli naturalne konserwowanie mięsa, które odbywa się w specjalnie przygotowanej zalewie.

Przygotowanie zalewy

Do 10 l wody wkładamy kolejno, 20 ziaren ziela angielskiego, 20 ziaren pieprzu czarnego, 20 ziaren kolendry, 20 ziaren jałowca, 10 dużych liści laurowych oraz łyżkę rozmarynu. Tak przygotowaną wodę z przyprawami zagotowujemy i utrzymujemy na lekkim gazie nie dopuszczając do wrzenia przez około 10 minut. Następnie lekko ją studzimy i dosypujemy ok.20 gram saletry, dzięki której mięsu utrzyma swój naturalny kolor. Ostatnią czynnością będzie dodanie ok 1 kg. soli, którą wsypujemy do zalewy do momentu, aż włożone do cieczy surowe jajko znajdzie się mniej więcej w połowie naczynia, w którym przygotowujemy zalewę. Najlepsze do tego są naczynia kamionkowe, lub szklane, nieco gorsze emaliowane czy plastikowe, ale na pewno nie używajcie naczyń stalowych.

Tak przygotowaną zalewę studzimy do temperatury pokojowej, a następnie umieszczamy w niej przygotowane wcześniej kawałki mięsa. Zalewa powinna całkowicie przykrywać ułożone w niej kawałki mięsa, ale nie powinny one w niej pływać. Należy pamiętać również, aby kawałki zanurzonych mięs nie wystawały ponad zalewę. W tym celu najlepiej przykryć mięso talerzem i przycisnąć odważnikiem lub słoikiem z wodą, dzięki temu pozbędziemy się również powietrza znajdującego się miedzy kawałkami mięs.

Mięso w zalewie trzymamy 7-10 dni, w temperaturze od 4-80C. Po ok.3 dniach, przekładamy wszystkie kawałki mięsa na drugą stronę, aby płyn peklujący dotarł do wszystkich zakamarków mięsa. Po tym okresie wyjmujemy mięso z zalewy, osuszamy i umieszczamy w siatkach lub obwiązujemy sznurkiem, zawieszamy na hakach i przez kilka godzin suszymy.

Wędzenie

Następnym krokiem jest już wędzenie. Czas wędzenia dobieramy w zależności od wędzarni, jaką posiadamy, oraz od sposobu wędzenia. Krócej wędzimy w wysokich temperaturach (tzw. wędzenie gorące), dłużej, gdy wędzimy w zimnym dymie. W każdym jednak przypadku musimy poświęcić na to od kilku do kilkunastu godzin.

My proponujemy wędzić w doskonałych kanadyjskich wędzarniach Bradley Smoker, w których proces wędzenia przebiega automatycznie w związku, z czym w trakcie wędzenia możemy zająć się innymi przedświątecznymi przygotowaniami. 

Tagi: na święta, przepisy, świąteczny stół, wędliny, wędzenie, wędzone

Co możesz przeczytać jeszcze

dobregrille-wedzarnie-domowe-borniak6-polrill
Jak przygotować Świąteczne Wędzenie?
Polgrill-grill-big-green-egg-xl-z-pizza-neapolitana
Niezrównana pizza Neapolitana, ale… z grilla!
Wędzony indyk w Coca-Coli - PolGrill
Wędzony Indyk w Coca-Coli

Najczęściej czytane

  • Polgrill-grill-crown-pellet-500-pellet-broil-king-life

    Grille Broil King pellet. Gdy grillowanie pachnie drewnem?

  • Polgrill-grill-regal-Q590-685283PL-Rotis-Chicken-jpg

    Grille gazowe Broil King 2025: Technologia, styl i ekologia w ogniu króla

  • Grille Broil King – Wybierz Serię Odpowiednią dla Siebie

  • grill-gazowy-rogue-425SB-napoleon-polgrill

    Grille gazowe Napoleon i Broil King do 4 tys. zł – idealny wybór na sezon grillowy!

  • polgrill-grill-elektryczny-napoleon-travelq-pro285ex-electric-na-wózku-nożycowym-5

    Grille elektryczne Napoleon Rogue 365 Electric i TravelQ PRO 285 Electric – nowe oblicze grillowania

  • 814153PL-grill-gazowy-gem-310-broil-king-polgrill-warszawa5

    Tani, dobry, niezawodny grill gazowy. Broil King Gem 310 czy BK 310?

  • Polgrill-grill-Baron-490-shadow-broilking

    Nowe grille Broil King z serii Baron i Crown w wersji Shadow – elegancja i moc w czerni

logo polgrill.pl

Więcej na polgrill.pl

  • Ogólne warunki sprzedaży
  • Polityka prywatności
  • Moje konto
  • Nasze dane
  • Nasze stoiska
  • Kontakt
Kontakt telefoniczny:
  • 502 420 403
  • 512 111 199
  • 797 648 684
Email: biuro@polgrill.pl
Godziny otwarcia:
pon. pt.: 09:00 – 17:00
sob.: 10:00 – 15:00
ndz: Nieczynne
Adres sklepu i serwisu PolGrill:
PolGrill - Grille gazowe, elektryczne, wędzarnie
ul.Wschodnia 18, 05-500 Chyliczki k/Piaseczna
  • DOŁĄCZ DO NAS!
POLGRILL

© 2015 - 2025 PolGrill™. Wszelkie prawa zastrzeżone. Realizacja 3WCREATOR
Kopiowanie treści (w tym zdjęć) bez pisemnego zezwolenia zabronione.

GÓRA