Tak dobrze czytacie, pomidory można grillować!
Pomidory z grilla przygotowanie:
Myjemy pomidory dokładnie. Odcinamy górną część pomidora, tak by zostało nam coś w rodzaju pokrywki. Wydrążamy z pomidora miąższ. Wywar z kurczaka zagotować oraz zalać nią kuskus. Odstawiamy na na ok. 5 min. Miętę umyć, osuszyć, listki posiekać. Cebulę i czosnek posiekać. Następnie wraz z drobno posiekanym chili dusimy w oliwie z oliwek. Posypujemy cukrem i czekamy, aż się lekko skarmelizuje. Następnie zalewamy octem i razem z orzeszkami pinii, miętą, kukurydzą, rodzynkami i rozdrobnionym serem feta mieszamy z kuskusem. Tak przygotowany kuskus doprawić solą, pieprzem i cynamonem. Pomidory napełniamy wcześniej przygotowanym kuskusem, nakryć pokrywką pomidora, pokropić oliwą z oliwek oraz posypać solą, pieprzem i cukrem. Pomidory piecze się ok. 10 – 15 minut na gorącym grillu.
Składniki:
- 8 dużych pomidorów
- 150 ml wywaru z kurczaka
- 100 g kuskus
- 1 gałązka mięty
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała papryczka chili
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki octu winnego (białego)
- 2-3 łyżki prażonych orzeszków sosnowych pinii
- 50 g rodzynek
- 100 g kukurydzy
- 150 g sera feta
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka cynamonu
Życzymy smacznego!