Potrawa dla 2 – 4 osób
Czas przygotowania: ok 10- 15 minut
Składniki potrawy:
- 16 świeżych szparagów
- 4 plastry szynki parmeńska (prosciutto)
- 4 plastry sera parmezan
- 2 łyżeczki pieprzu cytrynowy / jeśli nie mamy pieprzu cytrynowego, ścieramy skórkę cytryny i mieszamy ją z pieprzem czarnym./
- Czosnek w proszku 2 łyżki
- 1/4 szklanki octu balsamicznego
Szparagi w szynce parmeńskiej przygotowanie:
Przygotowujemy i myjemy szparagi i umieszczamy w pojemniku z octem balsamicznym na ok.1 godz. Następnie umieszczamy na szynce pokrojone drobno kawałki sera parmezan i posypujemy pieprzem cytrynowym i czosnkiem w proszku. Zawijamy szparagi w szynkę parmeńską z serem bardzo ściśle. Aby zabezpieczyć ser przed wypłynięciem podczas grillowania możemy połączyć wykałaczkami szynkę ze szparagami. Rozgrzewamy piekarnik grilla wstępnie do temperatury ok 200ºC. Układamy potrawę na rusztach lub płycie do grillowania. Grillujemy do czasu, kiedy szynka parmeńska staje się chrupiąca, a ser zaczyna się topić. Obracamy na drugą stronę i ponownie krótko podgrzewamy.