Mieszasz dokładnie przemyślaną kompozycję przypraw i ziół ze świeżym mięsem od lokalnego rolnika, ale wciąż nie możesz z dań wydobyć smaku umami? Dziś przybliżymy Ci idea low&slow, która pozwala przyrządzić wyjątkowe dania, ponieważ pozostają one niezapomniane w pamięci na baaardzo długo. Sprawdź, w jaki sposób możesz wydobyć z potraw ten niewidoczny, ale bardzo dobrze wyczuwalny smak na języku. O co warto dbać, jeśli jest się już właścicielem grilla ceramicznego Big Green Egg?
Uwielbiasz dania z grilla, ale wiesz, że doznania smakowe mogą być bardziej niezapomniane? Sprawdź, co łączy grilla ceramicznego Big Green Egg z ideą low&slow.
Grillowanie z ideą low&slow — na czym to polega?
Od wielu lat zauważalny jest trend, który popularyzuje grillowanie i niejako sprowadza je do wyjątkowej roli wśród polskiego społeczeństwa. Polacy uwielbiają relaks na świeżym powietrzu, który okrasza aromatyczny dym przygotowywanych dań z rusztu. Z roku na rok wielbicieli takiej formy spędzania wolnego czasu przybywa i nic w tym dziwnego. W końcu połączenie wyjątkowych doznań smakowych z niepowtarzalną atmosferą wśród najbliższych sprawiają, że Polska w majówkę i przez całe lato pachnie grillem. I to dosłownie.
Świadome grillowanie to jednak coś więcej niż tylko wrzucenie kawałka mięcha na ruszt i czekanie na odpowiedni moment, by pochłonąć go w towarzystwie sałaty, pieczywa i musztardy. Prawdziwi smakosze oraz profesjonalni grillmasterzy w czasie przygotowywania potraw, próbują z nich wydobyć mistyczny smak umami.
Jeśli jesteś fanem grillowania, powinieneś wiedzieć, że tradycyjne grillowanie oraz pojęcie BBQ, chociaż są do siebie podobne, to jednak nie do końca są z sobą tożsame.
Co łączy i dzieli BBQ i low&slow?
Te dwa słowa, które bądź co bądź nie mają polskich odpowiedników, są związane stricte z przygotowywaniem dań na grillu. BBQ charakteryzuje się grillowaniem w niskiej temperaturze, która oscyluje w granicach 120 stopni Celsjusza, a nie jak to bywa w przypadku standardowego grillowania w okolicach 180 stopni. Pomimo tego, że ten proces kojarzony jest często z wędzeniem, to niestety ma z nim niewiele wspólnego. A więc potrawa, która znajduje się w komorze o temperaturze 120 stopni, opieka się bardzo powoli i nasiąka, co by nie powiedzieć przesiąka, dymem. I tu zaczyna się już przejście pomiędzy BBQ, a low&slow.
W tej dość unikalnej idei rozchodzi się głównie o to, w jakich warunkach przygotowywana jest dana potrawa. Jeśli danie utrzymywane jest w stałej temperaturze i powoli zachodzą w nim procesy chemiczne, to kucharz ma szansę sprawić, że w czasie spożywania posiłku, konsument odkryje charakterystyczny smak, który pozostaje w pamięci na bardzo długo. Mowa oczywiście o smaku umami, który powstaje tylko wtedy, gdy dochodzi do reakcji pomiędzy aminokwasami i cukrami. Takie danie wygląda wówczas niezwykle apetycznie, ponieważ jest zarumienione i mieni się różnymi odcieniami brązu oraz posiada charakterystyczną glazurę.
Dlaczego warto zainwestować w grilla ceramicznego Big Green Egg?
Jeśli zależy Ci na tym, by uszczęśliwić swoich gości, odkrywając przed nimi tajemniczy smak umami, to grill ceramiczny Big Green Egg z pewnością Ci to zadanie ułatwi. Specjalna ceramiczna komora świetnie utrzymuje stałą temperaturę na ruszcie. A przecież nietrudno zauważyć, że to właśnie ona ma kluczowy wpływ na doznania smakowe, które towarzyszą konsumentom. Grill ceramiczny wydaje się świetnym modelem, który pomoże Ci na osiągnięcie pożądanego efektu, co w praktyce niestety nie jest aż takie proste. Bądź co bądź, z odpowiednim grillem jest dużo częściej możliwe.
Podsumowanie: grill ceramiczny Big Green Egg idealny do grillowania low&slow
Jeśli cenisz wyjątkowe doznania smakowe i uwielbiasz osiągać kolejne poziomy grillowania, koniecznie zainwestuj w profesjonalnego i niezawodnego grilla Big Green Egg, który sprawi, że Twoje potrawy pozwolą osiągnąć mistyczne doznania smakowe, odkrywając nieznane. Ceramiczna komora sprawia, że dania są perfekcyjnie przygotowane, soczyste i aromatyczne. Na takim ruszcie nic nie dzieje się przypadkowo. Wszystko jest przewidywalne i trwa określony czas. Z tego właśnie powodu grill ceramiczny Big Green Egg to urządzenie, które chętnie wybierane jest przez amatorów i profesjonalistów.
Znajdź swój wymarzony grill ceramiczny Big Green Egg
Wykorzystaj naszą wiedzę i doświadczenie. Skontaktuj się z naszym ekspertem, by pomógł Ci dopasować grilla ceramicznego do indywidualnych potrzeb. W naszej ofercie znajdziesz różne modele, które bez względu na mijający czas cieszą się ogromną popularnością na całym świecie. Więcej na temat grillowania i cech charakterystycznych poszczególnych modeli znajdziesz na naszym firmowym blogu — u nas dowiesz się wszystkiego o grillach.