Najważniejszym elementem pizzy pepperoni i decydującym o jej smaku jest ciasto. Dobre ciasto na pizze wymaga dobrej mąki najlepiej tortowej (do pizzy jest idealna).
Składniki – ciasto na pizze: dwie i pół szklanki wcześniej wspomnianej mąki tortowej, pół szklanki letniego mleka, pół szklanki letniej wody, 30g świeżych drożdży, jedna łyżeczka oleju roślinnego, sól.
Mąkę wsypujemy dużego naczynia (może być plastikowa miska). Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku rozcieńczonego wodą. Mieszamy dokładnie, aż do całkowitego rozpuszczenia. Zawartość szklanki wlewamy do naczynia z mąką, dodajemy dosłownie szczyptę soli oraz łyżkę stołową oleju. Całość wyrabiamy (około 10-15 minut) aż przestanie przyklejać się do dłoni. Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 50-60 minut.
Składniki – pizza pepperoni:
- salami w plastrach,
- ser mozzarella w kulce pokrojony w plastry,
- oliwki,
- cebula pokrojona w piórka,
- pieczarki pokrojone w plastry,
- papryka pepperoni ( ostra)
- kolorowy pieprz utłuczony w moździerzu
- do posypania pikantny i twardy ser tarty
- suszone oregano
Sposób przygotowania:
Układamy ciasto na kamieniu do pizzy. Układamy składniki i przyprawiamy do smaku. Całość wkładamy do nagrzanego grilla (240-250°C) na około 30 minut.
Pizza pepperoni gotowa! Życzymy smacznego!