Składniki:
- 1 kg krojonego boczku
Marynata:
- 1 ząbek zgniecionego czosnku
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżeczki przyprawy do grilla
- 2 łyżeczki marynaty staropolskiej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
Boczek z grilla – przegotowanie:
Do oleju dodać marynatę, przyprawę do grilla, zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną marynatą posmarować plastry boczku.
Boczek w marynacie należy ułożyć na aluminiowej tacce i odstawić na 90 minut do lodówki, aby mięso nabrało aromatu i smaku.
Tackę z boczkiem układamy na rozgrzanym ruszcie i grillujemy. Co jakiś czas boczek należy obracać. Na koniec grillowania w tacce można ułożyć go bezpośrednio na rozgrzanym ruszcie by go dopiec.
Smacznego!