Składniki:
16 skrzydełek kurczaka
½ szklanki oleju sałatkowego
¼ szklanki octu balsamicznego
¼ szklanki miodu
2 łyżki stołowe brązowego cukru
2 łyżki stołowe syropu z trzciny cukrowej lub ciemnego syropu kukurydzianego
1 łyżka stołowa sosu Tabasco
½ łyżeczki do herbaty płatków czerwonego pieprzu
½ łyżeczki do herbaty suszonego tymianku
1 łyżeczka do herbaty sosu sojowego
¼ łyżeczki do herbaty sosu Worcestershire
¼ łyżeczki do herbaty cayenne (ostrej papryki)
1/3 łyżeczki do herbaty mielonej gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Z umytych i oczyszczonych skrzydełek wycinamy kościste końcówki. Następnie zabieramy się za przyrządzenie marynaty.
W dużej misce dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki podane powyżej. Do przygotowanej zalewy wkładamy skrzydełka i odkładamy na około 1,5 godziny do lodówki, po to aby przyprawy przeszyły smakiem całe mięso.
Po półtorej godziny układamy skrzydełka na rozgrzanym wcześniej grillu przekładając je co około 3-5 minut, tak żeby byłby przypieczone równocześnie z obu stron.
W ten oto prosty sposób możemy szybko upichcić pyszne, ostre, grillowane skrzydełka kurczaka nie tylko dla siebie, ale również dla naszych gości.
Gorąco polecamy