Porcja dla 8 osób – Czas przygotowania 0:10
½ dużych krewetek, obranych i oczyszczonych
½ szklanki octu ryżowego
¼ szklanki oliwy z oliwek
½ łyżeczki suszonych wiórków czerwonej papryki
Sok z ½ cytryny
1 ostra czerwona papryka chili serrano
1 łyżeczka starej skórki z cytryny
1 łyżeczka pasty z czerwonej papryczki chili
Drewniane patyczki do szaszłyków moczyć w wodzie przez 30 minut. Przygotować krewetki, poprzez delikatne ściągnięcie skorupki i usunięcie żyłki przy pomocy specjalnego noża.
Wymieszać wszystkie składniki marynaty w średniej wielkości misce. Dodać krewetki marynować przez 30 minut w lodówce. Nabić 3 krewetki na każdy patyczek nadziewając przy głowie i ogonie. Rozgrzać grilla, pokrętło ustawione na pozycję HIGH, następnie zmniejszyć ogień do MEDIUM-HIGH. Grillować krewetki z otwartą pokrywą przez 2 do 3 minut z każdej strony, polewając raz, po pierwszym odwróceniu. Krewetki są gotowe gdy stają się różowe i nieprzezroczyste. Nie grillować za długo.