Buszując po internecie natknęliśmy się na bardzo ciekawy przepis nadesłany przez naszego rodaka z Niemiec. Do jego przyrządzenia niezbędne będzie posiadanie grilla gazowego, nożyce do drobiu, cegła, folia aluminiowa, papierowy ręcznik kuchenny, deska do krojenia, brytfanna oraz szczypta chęci. Choć narzędzia kulinarne potrzebne do przygotowania tej potrawy mogą wydać się dziwaczne, przyrządzenie potrawy jest bardzo proste.
Składniki:
- 1 kurczak (ok. 1 kg)
- sól, pieprz, kilka gałązek świeżego rozmarynu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1 cytryny
- 1 szklanka białego wina (wytrawnego)
- zagęszczacz do sosów
- 1 cegła (szczelnie owinięta w folię aluminiową)
Sposób przygotowania:
Grilla rozgrzać do 200°C. Nożycami do drobiu rozciąć kurczaka wzdłuż kręgosłupa, umyć, osuszyć papierem kuchennym, natrzeć solą i pieprzem z obu stron. Następnie kurczaka kładziemy rozciętą stroną na kuchennej desce i od góry mocno naciskając otwartymi dłońmi płaszczymy go. Spłaszczonemu kurczakowi naciąć lekko skórkę na udach i piersi, włożyć pod skórkę kilka młodych gałązek rozmarynu. Tak przygotowanego kurczaka wkładamy (kośćmi do dołu) do lekko posmarowanej oliwą brytfanny i obciążamy go wcześniej przygotowaną cegłówką. W rozgrzanym grillu na dolnej szynie pieczemy kurczaka około 60 minut. Mieszamy resztę oliwy z sokiem z cytryny. Po 30 minutach pieczenia podnosimy cegłę i przy pomocy pędzelka smarujemy kurczaka przygotowaną oliwą i ponownie obciążając go cegłą pieczemy przez następne pół godziny. Upieczonego ptaka wyjąć z brytfanny. Do sosu z pieczenia wlać wino, zagęścić sos (jeśli ktoś dba o linię, można zamiast masła użyć zagęstnika do sosów białych).
Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Smacznego