Większość z nas zwraca uwagę na ilość spożywanego tłuszczu. Hamburgery z grilla jednak powinny, być “mokre” za sprawą tłustego mięsa.
Składniki:
- mielona wołowina, najlepiej z łopatki
- sól
- mielony pieprz
Zaczynamy od wymieszania składników. Dzielimy mięso na porcje i formujemy placki, rozmiarem i kształtem do bułek, które będziemy podawać. Formujemy również, boki naszych placów tak by uzyskać 2 cm grubości każdego z nich.
Rozgrzewamy grilla (pokrętło ustawione na pozycje HIGH) oraz oliwimy obficie ruszt, żeby nam nie kotlety nie przywarły podczas grillowania.
Umieścić hamburgery na grillu i zmniejsz płomień (pokrętło na MEDIUM). Pamiętaj podczas grillowania aby nie dociskać hamburgerów do rusztu.
Najlepiej smakują ze świeżymi pomidorami oraz sałatą, jak również ogórkiem konserwowym oraz odrobiną ketchupu. Można też dodać, jeśli ktoś lubi, cebulę.
Smacznego!