Szaszłyki z polędwicy wieprzowej
Szaszłyki to jedna z najbardziej popularnych potraw grillowanych na większości spotkań i przyjęć przy grillu. Dzieje się tak zapewne dla tego, że jest to potrawa nie wymagająca dużo czasu, ani specjalnych zdolności kulinarnych. Można ją przygotować bardzo szybko, szczególnie wtedy gdy zaskoczą nas nieprzewidziani goście. Dobrze zgrillowane szaszłyki będą zawsze atrakcją ponieważ, poza mięsem możemy dodawać do nich bardzo różne warzywa i owoce, w zależności od tego co mamy aktualnie w spiżarni oraz w naszych przydomowych ogródkach.
Porcja dla 4 osób
Składniki:
1 kg polędwicy wi:eprzowej
3 cukinie
1 bakłażan
250 g pieczarek
4 papryki
Sól i pieprz
Przygotowanie marynaty:
W szklanym naczyniu dokładnie wymieszać drobno posiekane 4 ząbki czosnku, 400 ml czerwonego wytrawnego wina, 100 ml oleju, 100 ml sosu sojowego, 3 łyżeczki miodu lipowego, 3 łyżeczki tymianku i trochę rozmarynu.
Przygotowanie potrawy:
Dokładnie umyć mięso i pokroić w kostki o grubości 2-3 cm. Tak przygotowane mięso zalewamy marynatą i pozostawiamy w chłodnym miejscu na ok. 12 godzin. Myjemy cukinię i bakłażana, oraz kroimy w plastry. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w równe kawałki. Nadziewamy na patyczki mięso wyjęte z marynaty na przemian z warzywami i pieczarkami. Delikatnie solimy i pieprzymy szaszłyki, po czym zwilżamy marynatą. Smarujemy ruszty grilla olejem jadalnym i rozpalamy go do temperatury ok 200 0 C. Otwieramy pokrywę piekarnika grilla i umieszczamy na rusztach przygotowane szaszłyki. Możemy również użyć specjalnych stojaków do grillowania szaszłyków, których kilka rodzajów jest dostępnych na rynku. Grillując na stojakach unikamy przywierania potrawy do rusztów grilla. Zamykamy pokrywę grilla, zmniejszamy temperaturę grilla do ok 140 0 C i pieczemy przez ok 15 minut, obracając przynajmniej raz dookoła.