Wołowina Yakitori zaskoczy Was niesamowitym smakiem mięsa oraz swoją prostotą przygotowania.
Składniki:
½ szklanki sosu sojowego
2 łyżki stołowe oleju roślinnego
2 łyżki stołowe soku z cytryny
2 łyżki stołowe białego cukru
1 łyżka stołowa nasion sezamu
2 dymki pokrojone w piórka
1 ząbek czosnku do przeciśnięcia przez praskę
½ łyżeczki do herbaty startego imbiru
½ kg polędwicy wołowej pokrojonej w kostkę
Przygotowanie:
Aby przyrządzić wołowinę Yakitori w szklanej lub plastikowej misce wymieszaj razem sos sojowy, olej roślinny, sok z cytryny, cukier, nasiona sezamu, dymki, wyciśnięty czosnek i imbir.
Nabij wcześniej pokrojone w kostkę mięso na szpikulce do szaszłyka i zamocz w zalewie na około cztery godziny nakrywając górę naczynia.
Rozgrzej grill i posmaruj ruszt olejem.
Opiekaj 15 minut często przekręcając szpikulce z mięsem, do momentu najbardziej pożądanego przez Ciebie poziomu wysmażenia i podlewaj wołowinę marynatą, która została po namoczeniu.
Wołowina Yakitori ładnie wygląda przyozdobiona szczypiorkiem oraz najlepiej pasuje do ryżu bądź frytek podanych wraz z surówką.
Polecamy!!!