Wieprzowe kotleciki z ananasem to pomysł na szybkie danie, które możemy podać w każdy dzień tygodnia.
Składniki:
4 plastry ananasa z puszki
Sok z ananasa z puszki
¼ szklanki cukru brązowego
¼ szklanki sosu sojowego
¼ łyżeczki do herbaty czosnku w proszku
4 kotleciki wieprzowe
Szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Wymieszaj w plastikowej zamykanej torebce sok z ananasa, cukier brązowy, sos sojowy, czosnek oraz pieprz i doprowadź wszystko do jednolitej postaci. Następnie wrzuć do środka rozbite na grubość około 1 centymetra kotleciki wieprzowe i zamknij tak, żeby w środku nie było powietrza. Mięso musi być dobrze zamarynowane i schowane w lodówce na noc.
Rozgrzej grill i posmaruj ruszt olejem.
Wyjmij z marynaty kotlety i umieść na rozgrzanym już wcześniej grillowym ruszcie. Grilluj wieprzowinę do czasu kiedy zacznie być brązowa i nie jest różowa w środku, a średni czas pobytu na ogniu to 5-8 minut na jedną stronę. Kotlety cały czas podlewamy marynatą, w której były przez całą noc. W momencie kiedy mięso jest opieczone z obu stron, na grillu układamy krążki ananasa, aby nabrały ciepłoty i charakterystycznych grillowych prążków.
Całość ściągamy, a ananasa kładziemy na wierzchu mięsa, tak by powstały nam wieprzowe kotleciki z ananasem.
Najlepiej podawać z ryżem bądź ziemniakami.
Przygotowanie: 10 minut
Grillowanie: ok. 15-20 minut
Życzymy smacznego posiłku.