Jest to znakomity przepis, w którym główną rolę gra wędzony indyk w Coca-Coli. Tradycyjna potrawa dziękczynna w USA nie jest jednak łatwa do przygotowania w piekarniku czy na grillu stąd też najwygodniej przyrządzić go w wędzarce.
Składniki:
1 duży Indyk
4 zgniecione ząbki czosnku
2 łyżki stołowe soli
½ kostki masła
2 puszki 0,3l Coca-Coli
1 jabłko pokrojone na ćwiartki
1 cebula pokrojona na ćwiartki
1 łyżka stołowa czosnku w proszku
1 łyżka stołowa soli
1 łyżka stołowa świeżo mielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Rozgrzej wędzarkę na 110-120oC. Indyka opłucz pod zimną wodą i osusz. Wmasuj 4 ząbki czosnku w jego skórę i posyp dwoma łyżkami stołowymi soli. Umieść indyka w specjalnym naczyniu do wędzenia/grillowania odpornym na wysokie temperatury.
Do dużej miski wlej 2 puszki Coca-Coli, rozpuszczone i wystudzone już masło oraz jabłko, cebulę, czosnek w proszku, sól jak również pieprz i wszystko dokładnie wymieszaj. Przyrządzoną zalewę umieść w środku indyka i zaszyj nicią, a później przykryj luźno folią aluminiową.
Włóż do wędzarki na około 10 godzin lub wyjmij wcześniej jeśli mięso w najgrubszej części uda pokazuje temperaturę 80OC. Co około godzinę należy podlewać potrawę sokami z dna brytfanny.
Życzymy smacznego i mamy nadzieję, że wędzony indyk w Coca-Coli przypadnie Państwu do gustu.