Metoda: Stir-Fried
Czas przygotowania: 20 minut
“Te warzywa są częściowo przygotowane przy pomocy metody stir-fry (szybkie podsmażanie), a częściowo upieczone, co w rezultacie daje smaczne, karmelizowane kęski.”
2 szklanki brokułów, pokrojonych w małe różyczki
2 szklanki kalafiora, pokrojonego w małe różyczki
1 czerwona papryka, pokrojona w 2½cm kawałki
1 cukinia, pokrojona w 6mm plastry
1 szklanka marchewek, pokrojonych pod ukosem
1 szklanka młodego groszku, bez łyka
3 zielone cebulki, przecięte ostro pod ukosem
MARYNATA:
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka azjatyckiego sosu chili
1 łyżka soku z limonki
1 łyżka sosu z ostryg (oyster sauce)
1 łyżka miodu
1 ząbek czosnku, zmiażdżony wyciskarką
1 łyżka świeżego, startego imbiru
1 łyżka gruboziarnistej soli
PRZYBRANIE:
2 łyżki świeżej, posiekanej kolendry
2 łyżki prażonych nasion sezamowych
Przygotować wszystkie warzywa i włożyć do dużej miski.
W małej misce połączyć wszystkie składniki marynaty. Polać marynatą wszystkie warzywa i wymieszać tak aby były równo pokryte.
Rozgrzać grilla, pokrętło ustawione na HIGH, umieszczając na ruszcie Wok do Grillowania (Akcesoria nr 98135). Kiedy wok będzie rozgrzany należy go obfi cie posmarować lub spryskać olejem roślinnym. Włożyć wszystkie warzywa do woka i krótko wymieszać, następnie zamknąć pokrywę.
Przy pomocy szczypiec co chwilę mieszać warzywa i zamykać pokrywę, aż warzywa będą miękkie a zarazem kruche oraz przyrumienione, około 10 minut.
Przy pomocy dobrej jakości rękawic kuchennych (Akcesoria nr 90961) przenieść warzywa na podgrzewany półmisek, posypać posiekaną kolendrą i prażonym sezamem.