Sos Jack Daniels idealny do ryb, steków, kurczaka i żeberek oraz grillowanych warzyw. Idealny jako glazura do dań z grilla i sos do polewania.
Składniki:
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka soku ananasowego
- 1/2 szklanki wody
- 1/4 szklanki gotowego sosu (marynaty) teriyaki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2/3 szklanki brązowego cukru
- 3 łyżki cebuli startej na drobnej tarce
- 1 łyżka drobno startego ananasa (może być z puszki)
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżka whisky Jack Daniels
Czosnek w łupince ułożyć na patelni bez tłuszczu i na wolnym ogniu podgrzewać przez około 10 minut aż do uzyskania miękkości. Zdjąć łupinkę, a miąższ rozgnieść na miazgę lub zetrzeć na drobnej tarce.
W rondelku umieścić roztarty czosnek wraz z innymi składnikami sosu:
- sokiem ananasowym,
- wodą,
- sosem teriyaki,
- sosem sojowym,
- sokiem z cytryny,
- brązowym cukrem,
- cebulą,
- ananasem,
- pieprzem cayenne
- oraz whisky Jack Daniels.
Zagotować mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Zmniejszyć ogień i gotować sos przez około 30 – 45 minut, aż osiągnie gęstą konsystencję (syropu).
W końcowej fazie grillowania/pieczenia smarujmy sosem nasze potrawy. Najlepiej podawać na ciepło lub na zimno, w małych miseczkach.
Przechowywać w lodówce lub innym zamkniętym pojemniku.
Smacznego!