Pieczeń wieprzowa w marynacie
Porcja dla 6 osób
Składniki :
- 1 ¾ schabu wieprzowego
- 1 ząbek drobno posiekanego czosnku
- 1 łyżka świeżego, posiekanego imbiru
- ¼ szklanki octu jabłkowego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka musztardy dijon
- 1 łyżka świeżego posiekanego rozmarynu
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie marynaty i pieczeni:
W średnim naczyniu wymieszać wszystkie składniki, poza oliwa z oliwek. Po ich dokładnym wymieszaniu dodajemy oliwę z oliwek nie przestając mieszać. Włożyć schab wieprzowy do specjalnego foliowego worka i polać go dokładnie marynatą. Worek umieścić w płaskim naczyniu. Marynować przez 6-24 godzin, co jakiś czas odwracając.
Umieścić ceramiczną brytfannę pod rusztami grilla, na blachach aromatyzerów. Wypełnić ją do połowy mieszanką wody i wina. Ruszty grilla nasmarować oliwą z oliwek. Rozgrzać grilla do temperatury 250 0 C i umieścić na rusztach przygotowaną pieczeń. Możemy wykorzystać bardzo wygodny kosz do grillowania dużych kawałków mięsa, ale wtedy mieszankę wody i wina wlewamy do pojemnika, w którym ustawiamy kosz. Zmniejszyć temperaturę w grillu do max. 160 0 C i grillować około 1 ½ godziny, odwracając mięso co jakiś czas i polewając marynatą.
Życzymy smacznego!