Porcja dla 6 osób- Czas przygotowania 0:15
Doskonała przystawka do swobodnego posiłku na świeżym powietrzu.
1 szklanka czarnej fasoli z puszki, odcedzonej i opłukanej
1 pomidor, posiekany bez pestek
1 pieczona czerwona papryka, obrana ze skórki i posiekana
1 papryczka jalapeño, bez pestek i pokrojona w kostkę
1 ząbek czosnku, posiekany
½ szklanki świeżej, posiekanej kolendry
2 łyżki posiekanych szczypiorów
1 ½ szklanki startego sere cheddar
½ szklanki pokruszonego sera feta
6 mącznych tortilli o średnicy 25 cm
W średniej wielkości misce połączyć ze sobą pierwszych 7 składników. Ułożyć tortillę na blacie, połowę pokryć mieszanką z czarną fasolą, pozostawiając około 1 ½ cm wolnego brzegu. Posypać serem. Przy pomocy pędzla posmarować krawędzie wodą, złożyć i ścisnąć brzegi.
Rozgrzać grilla i przy pomocy pędzla posmarować ruszt oliwa z oliwek. Grillować quesadille na MEDIUM przez 2-3 minuty z każdej strony. Na desce pokroić quesadille w ćwiartki, nożem do pizzy albo innym ostrym nożem. Przybrać świeżą kolendrą i podawać.