Mistrz grillowania poleca najlepszy przepis na wyśmienitą faszerowaną paprykę.
Składniki:
- czerwona papryka
- torebka ryżu
- czosnek
- ok. 0,5kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 250 g sera mozzarella
- puszka czerwonej fasoli
- suszony majeranek
- mielone chilli
- pęczek pietruszki
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy grilla ogrodowego do temperatury 220°C. W między czasie paprykę dokładnie myjemy i umieszczamy w żaroodpornym naczyniu. Skrapiamy oliwą z oliwek i wstawiamy do grilla z zamkniętą pokrywą na ok. 15 minut (lub do momentu, aż skórka papryki sczernieje).
Gorącą paprykę ostrożnie wyjmujemy i wkładamy do foliowej torebki. Starannie zawiązujemy i odkładamy na kolejne 15 minut. Paprykę rozpakowujemy i za pomocą noża zdejmujemy z niej skórkę. Połówki papryki umieszczamy ponownie w żaroodpornym naczyniu.
Torebkę ryżu umieszczamy we wrzącej i osolonej wodzie, w tym celu możemy skorzystać z bocznej kuchenki grilla. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażamy czosnek, dodajemy majeranek, chili oraz mięso. Mięso doprawiamy.
W dużym naczyniu mieszamy ugotowany ryż, podsmażone mięso, posiekaną pietruszkę oraz czerwoną fasolę. Połówki papryk napełniamy farszem. Skrapiamy oliwą z oliwek, a na wierzch dorzucamy mozzarellę w porozrywanych kawałkach.
Ponownie wkładamy do grilla ogrodowego z zamkniętą pokrywą na ok. 7-8 minut.
Podajemy na gorąco. Smacznego!