Do przygotowania tego super dania, najlepiej jest mieć grilla z boczną kuchenką i patelnię (to podsmażenia tortilli).
Składniki:
- 500 g chudej mielonej wołowiny (np. z udźca)
- 1 cebula, pokrojona w malutką kosteczkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane i roztarte z solą końcem noża
- 1 większa czerwona papryczka chilli
- chilli w proszku lub paście do smaku (około 1/4 łyżeczki)
- 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku (słodkiej lub wędzonej)
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Błyskawiczny sos tex-mex:
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 12%
- 1 łyżeczka majonezu
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
- sól i świeżo zmielony pieprz
Salsa z awokado i pomidorów, 3 – 4 porcje:
- 2 średnie pomidory
- 1/2 cebuli, pokrojonej w kosteczkę
- 1 duże awokado
- sok z 1 limonki
- 1 większa czerwona papryczka chilli
- pęczek kolendry
- chilli w proszku lub paście do smaku (około 1/4 łyżeczki)
Potrzebne też będzie 6 tortilli – najlepiej kukurydziane lub pszenne
Przygotowanie:
Do miski włożyć mięso, cebulę, czosnek. Papryczkę chilli przepołowić wzdłuż na pół, usunąć pestki a miąższ posiekać w kosteczkę. Dodać go do mięsa razem z chilli w proszku lub paście, papryką słodką lub wędzoną, kminem rzymskim, doprawić solą i pieprzem. Mięso wyrobić dokładnie ręką i uformować 6 burgerów. Grillować (na grillu ogrodowym lub patelni grillowej) po około 6 minut z każdej strony.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i sok. Miąższ pokroić w kosteczkę i włożyć do miseczki razem z cebulą. Awokado przekroić na pół, łyżką wyjąć miąższ i pokroić go w kostkę, dodać do pomidorów i skropić sokiem z limonki. Papryczkę chilli przekroić wzdłuż na pół i usunąć nasionka. Miąższ pokroić w malutką kosteczkę i dodać do składników w miseczce, doprawić pikantną chilli i wymieszać z kolendrą.
Wymieszać śmietanę z majonezem, pieprzem cayenne, doprawić solą i pieprzem. Sos można połączyć z salsą z awokado, lub też podać oddzielnie.
Burgery wkładać do zwiniętych w rożki tortilli, nakładać salsę z awokado i pomidorów, polewać sosem tex-mex.
Można to zrobić od razu lub wszystkie składniki podać oddzielnie, aby nasi goście sami komponowali sobie swoje tortille.