Odpowiednie dobranie temperatury podczas grillowania ma kluczowy wpływ na smak przygotowywanych potraw, a także na poziom soczystości i kruchości. Temperatura nie może być ani za wysoka ani za niska – znaczenie także ma czas jej przyrządzania. Dobór odpowiedniej temperatury zależy także od rodzaju mięsa, które mamy przygotować. To też determinuje jak długo powinno się je trzymać na ruszcie. Jaka jest złota zasada? Mniej czasu potrzebuje drób, a więcej stek wołowy.
Jak długo grillujemy wieprzowinę?
Wśród mięs, które Polacy wybierają na grilla zdecydowanie króluje wieprzowina. Obok kiełbasy, karkówka wieprzowa jest najczęściej wybieranym rodzajem mięsa na grilla. Mogłoby się wydawać, że to za sprawą prostoty przygotowania, ale jednak karkówka może być kulinarnym wyzwaniem. Jeśli jest niedopieczona jest twarda i gumowata, a jeśli przepieczona jest sucha i niesmaczna. Stanie się to, gdy zostawimy ją na zbyt ostrym ogniu i cała woda z mięsa wyparuje. Dużo zależy też od kawałka mięsa, które będziemy grillować. Dobrze, jeśli ma on w sobie, kawałek tłuszczu, ponieważ sprawi on, że mięso będzie odczuwalnie bardziej miękkie. Jednak tych dużych kawałków tłuszczu z karkówki ciężko jest się pozbyć wytapiając go. Bardzo ważną rolę odgrywa też odpowiednie przygotowanie mięsa jeszcze zanim zostanie ono wrzucone na ruszt.
W przypadku karkówki najlepszym rozwiązaniem jest marynowanie. Dzięki temu ma ona inną mniej zwartą strukturę. Idealna marynata zależy oczywiście przede wszystkim od preferencji smakowych, ale zawsze w marynacie powinna znajdować się sól, która skruszy zwartą strukturę mięsa i dzięki temu również traci ono mniej soków. Można dodać octu lub soku z cytryny, które działają podobnie jak sól. Ciekawym pomysłem dla amatorów piwa jest zrobienie marynaty z tego trunku. Należy jednak pamiętać, że ma ono odczyn kwasowy oraz zazwyczaj sporą dawkę cukru, więc może gorzknieć. W marynacie nie może zabraknąć ziół takich jak rozmaryn, gorczyca czy papryczki chilli. Samo przyrządzanie na grillu powinno być powolne.
Gdzie szukać idealnego modelu grilla gazowego?
Jeśli chcesz osiągnąć idealne wysmażenie swoich potraw na grillu, zapraszamy do zapoznania się z naszą szeroką ofertą grilli gazowych. Działamy na rynku już od wielu lat i bazując na naszym doświadczeniu i opiniach klientów będziemy potrafili doradzić w doborze odpowiedniego modelu, który spełni wszystkie Państwa wymagania. Dzięki temu wieczory wspólnego grillowanie będą jeszcze przyjemniejsze, a przyrządzone posiłki jeszcze bardziej soczyste. Oprócz grilli gazowych posiadamy w swoim asortymencie również grille elektryczne i te tradycyjne, węglowe.