Kurczak z grilla w pomarańczach – składniki:
- piersi kurczaka
- świeże pomarańcze
- śmietana,
- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa
- tymianek
- masło
Etap I
Piersi kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Bierzemy jedną całą pomarańczę i wyciskamy z niej sok. Następnie sok ten wlewamy do naszego kurczaka. Odkładamy na ok godzinę do lodówki .
Etap II
Obieramy pomarańcze ze skórki i zdejmujemy błonki, tak by pozostał nam sam miąższ. Wstawiamy patelnię na palnik boczny grilla i na małym ogniu roztapiamy masło, a następnie dodajemy miąższ z pomarańczy razem z sokiem. Ścieramy trochę gałki muszkatołowej i rozcieramy w dłoniach tymianek i wrzucamy wszytko na patelnię. Zostawiamy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut.
W tym czasie, gdy już grill będzie rozgrzany grillujemy nasze wcześniej przygotowane piersi z kurczaka w pomarańczach.
Etap III
Gdy już kurczak jest już prawie gotowy, do sosu na patelni dodajemy śmietany tyle, żeby był troszkę gęstszy ale bez przesady i podgrzewamy sos ok. 3-4min. bez przykrycia. Gdy wszystko już będzie gotowe; kurczaki kładziemy na talerz i polewamy sosem, a jeśli ktoś lubi można dodać startych na tarce skórek pomarańczy.
Najlepiej smakuje z ryżem.
Smacznego!