Składniki:
- Karkówka
- ostra papryka
- słodka papryka
- jogurt naturalny
- bazylia (najlepiej świeża)
- czosnek
- sól
- pieprz.
Karkówka z grilla przygotowanie:
Karkówkę kroimy na plastry, solimy i odkładamy. Do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy po 2 łyżeczki każdej papryki, wyciskamy do środka 3 ząbki czosnku, na jak najmniejsze kawałeczki drzemy bazylię i również wrzucamy do jogurtu. Do tego jeszcze dodajemy łyżeczkę pieprzu. I mieszamy.
Karkówkę układamy w naczyniu i dokładnie polewamy gotowym jogurtem, tak by obtoczył całe mięso. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Po jakichś 3 godzinach można wrzucać na ruszt, ale najlepiej, żeby mięso poleżało przez całą noc z resztą składników.
Wrzucać na mocno nagrzany grill i pilnować, żeby nic się nie przypaliło.