Grillowane żeberka wieprzowe, porcja dla 4 osób
Składniki:
- 1 kg. żeberek wieprzowych
- 2 łyżki oleju sojowego
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 2 łyżki drobno startego imbiru
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki wytrawnego cherry
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 łyżka octu winnego
- Rozmaryn drobno posiekany
- Starty majeranek
- Szczypta ostrej papryki
Przygotowanie potrawy:
Żeberka kroimy ma 4 porcje, wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy ok. 15 minut. Poprzez obgotowanie żeberek pozbywamy się nadmiaru tłuszczu i zapobiegamy pękaniu żeberek podczas grillowania. Na patelni lub w naczyniu żaroodpornym mieszamy wszystkie składniki i przyprawy na końcu dodając czosnek.
Podgrzewamy wszystko ok 2-3 min, aby stały się ciepłe i dobrze się wymieszały. Odsączone z wody żeberka nacieramy dokładnie powstałą bejcą i pozostawiamy w naczyniu na ok. 15 minut. Po wyjęciu z bejcy układamy na rusztach rozgrzanego grilla, lub ustawiamy na specjalnym stojaku do grillowania żeberek. Zastosowanie stojaka jest bardzo korzystne, ponieważ żeberka możemy grillować wtedy metodą pośrednią, bez styczności mięsa z rozgrzanymi rusztami grilla przez co unikamy ich przywierania. Grillujemy około 15-20 minut smarując je co kilka minut pozostałym sosem przy pomocy pędzla sylikonowego lub polewając.
Grillowane żeberka podajemy z ziemniakami grillowanymi w folii aluminiowej i masłem czosnkowym do smaku.
Życzymy smacznego!