Metoda: Grillowanie pośrednie (Metoda tacki)
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
1 ząbek posiekanego czosnku
1 łyżka świeżego, posiekanego imbiru
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka musztardy Dijon
1 łyżka świeżego, posiekanego rozmarynu
1 łyżeczka czarnego pieprzu, świeżo zmielonego
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek
¼ szklanka octu jabłkowego
½ soku jabłkowego
1,5 kg schabu wieprzowego
W małej misce wymieszać wszystkie składniki, poza oliwą z oliwek. Powoli, ciągle mieszając dodać oliwę z oliwek. Włożyć schab wieprzowy do wytrzymałego worka strunowego i polać z wierzchu marynatą. Umieścić worek w płaskim naczyniu. Marynować od 6-24 godzin, odwracając od czasu do czasu. Umieścić ceramiczną tackę poniżej rusztu, wypełnić do połowy wodą, albo mieszanką wody, wina i jabłecznika. Rozgrzać grilla, pokrętło ustawione w pozycji HIGH. Zmniejszyć ogień, pozycja LOW. Nasmarować ruszt oliwą i umieścić pieczeń na ruszcie. Grillować przez 1½ godziny, odwracając od czasu do czasu i polewając marynatą.